Mennyibe kerül egy mosás?

Átmentek a minisztériumi vizsgán a mosóporok. A legdrágábbal mosásonként 115 forint a költség, a legolcsóbbal 27 forint.
Csernátony Csaba, 2020. február 4. kedd, 09:50
Fotó: Getty Images

Megfelelt az előírásoknak mind a 19 mosószer, amelyek a az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vegyipari laborjának fogyasztóvédelmi vizsgálatán vettek részt.

Kávé, olaj, spenót

Az MTI a miniszétérium beszámolójáról készült összefoglalójában azt írja: a labor a címkén feltüntetett összetevők megfelelőségét, a csomagolás zártságát vizsgálta, és tesztelte a termékek mosási hatékonyságát is. A vizsgálat során kávéból, fűszerpaprikás olajból, spenótból és meggyléből azonos mennyiséget vittek fel egyforma fehér textilmintákra, majd azokat 24 órás száradás után automata mosógéppel, mindenben megegyező körülmények között, 40 Celsius fokon kimosták.

A mosáshoz a mosószerek csomagolásán feltüntetett, közepesen kemény vízhez és közepesen szennyezett ruhához ajánlott adagolásokat alkalmazták. Mivel egyik vizsgált mosószer sem kifejezetten folteltávolításra tervezett termék, a mosás nem tüntette el teljesen a foltokat, azok csak elhalványodtak.

27 forinttól 115 forintig

A laboratórium az ár-érték arány vizsgálata során a beszerzési árak alapján kiszámolta, hogy az egyes mosószerek használatával közepes vízkeménység esetén mennyibe kerül egy átlagos adag, vagyis 4-5 kilogramm közepesen szennyezett ruha kimosása.

A legolcsóbb terméknél valamivel több mint 27, a legdrágábbnál pedig 115 forintra jött ki egy mosás költsége.

A részletes eredményeket itt találhatóak.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK