Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ország és benne Budapest válságból való kilábalása nem lehet gyermeteg számháború kérdése. "Márpedig nehéz másnak nevezni, hogy Orbán Viktor a parlamentben éppen egy olyan nap számlakivonatát lobogtatja, amelyen rajta van a főváros által beszedett, de a kerületeknek még át nem utalt adóbevétel is" - írta a főpolgármester.

Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt viszonválaszában, arra a felvetésre, hogy kivéreztetnék az önkormányzatokat, elmondta: Budapest számláján 2020. december 31-én 122 milliárd forint volt. Szavai szerint kevés olyan önkormányzat van, aki ne cserélne. Kitért arra is, hogy 2020-ban az összes támogatás 44 százaléka - 3000 milliárd forint - került a fővároshoz. Ez a kivéreztetés kedves barátaim? - tette fel a kérdést. Megjegyezte: eközben a baranyai térségbe 6 százalék, a szabolcsiba 12 százalék, a borsodiba 8 százalék jutott.

Karácsony Gergely bejegyzésében írta: a fővárosi önkormányzat állami támogatásáról pedig csak annyit, hogy a válság ide vagy oda, nem a kormány támogatja a fővárost, hanem épp fordítva. "Egy fillér állami támogatás nélkül látunk el számtalan közfeladatot és még ezen felül is befizetünk a kormánynak. Az új városvezetésnek ugyanis közel négyszer annyi önkormányzati adót kell fizetnie, mint Tarlósnak - és mindezt a pusztító válság idején" - idézi az MTI.

A főpolgármester közzétett egy grafikont is a fővárosi költségvetési kapcsolatokból származó működési források és elvonások egyenlegéről, amely szerint Budapest nettó befizetőjévé válik az államnak. A grafikon szerint 2018-ban ez az egyenleg 17,6 milliárd forint volt, 2019-ben 12,7, 2020-ban mínusz 787 millió és 2021-ben mínusz 6,4 milliárd forint.

"A miniszterelnök azt mondta a 2019-es választás után, hogy a kormány ugyanazt a hozzáállást fogja mutatni az új városvezetésnek amit az előzőnek. Az ábrára tekintve mindenki eldöntheti, hogy tartotta-e szavát" - zárta bejegyzését Karácsony Gergely.