Most sem lépett a monetáris tanács

Nem módosított az alapkamat 0,90 százalékos szintjén a monetáris tanács (MT) keddi ülésén, és a kamatfolyosó sem változott - adta hírül a Magyar Nemzeti Bank.
Domokos Erika, 2018. november 20. kedd, 14:26
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az egynapos jegybanki fedezett hitel és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamata 0,9 százalék, az egynapos jegybanki betét kamata pedig mínusz 0,15 százalék maradt - közölte az MNB.

A jegybanki alapkamat 2016. május 25-e óta áll ezen a szinten.

A kamattartás megfelelt a piaci várakozásoknak.

A következő hónapokban az MT "átnézhet"az infláción, így rövidtávon nem szükséges szigorítani a monetáris kondíciókon - kommentálta a döntést Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője. A monetáris kondíciók szigorítására 2019 közepéig nem várható, akkor is először a nem-konvencionális eszközök visszavonására kerülhet sor, egyrészt a forintlikviditást nyújtó swapállomány szűkítésével, másrészt az egynapos kamatok (kamatfolyosó) lassú emelésével, majd azt követheti az alapkamat lassú, fokozatos emelése, amely azonban 2020 közepéig változatlan maradhat. A tartósan laza hazai monetáris kondíciókat a nemzetközi környezet egyre kevésbé támogatja, mivel a Fed fokozatosan folytathatja a kamatemeléseket, míg idén decemberig befejeződik az ECB havi 15 milliárd eurós összegű eszközvásárlási programja, azonban az utóbbi kamatemelésére 2019 második feléig nem lehet számítani - fogalmazott Suppan.

HOZZÁSZÓLÁSOK