A százmilliós állam lakossága döntő többségben katolikus, tehát bort és sertéshúst is fogyaszt, ráadásul nem csupán az utóbbiból, de baromfiból és tenyészállatból is behozatalra szorul az ország - mondta Czerván György, miután az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) alkalmából tárgyalt a Fülöp-szigetek agrárminiszterével, Emmanuel F. Pinollal.

Az államtitkár szerint a kutatás-fejlesztés különösen az öntözéses növénytermesztésben és a rizsnemesítésben kínál új lehetőségeket a két ország számára. (Meglepő dolog derült ki Orbán kollégáiról.)

Az FM felidézte, hogy a Fülöp-szigetek agrárminisztere nemrég már járt Magyarországon, tavasszal pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Gazdasági Vegyesbizottság felállításáról állapodott meg Ramon Lopez kereskedelmi miniszterrel távol-keleti látogatása során. A két ország agrárkapcsolatai ezt követően megélénkültek, a kivitel feltételét jelentő egyedi akkreditációs eljárást már 9 cég kezdeményezte - közölték.

Az OMÉK rendezvényén a Fülöp-szigetek standja rizsből készült ételekkel, trópusi szörpökkel, halfélékkel és szárított gyümölcsökkel várja a látogatókat - áll a minisztérium közleményében.