A kormány az Emberi Erőforrások Minisztériumának 2013-as költségvetéséből megmaradt 1,9 milliárd forintot átcsoportosította, mégpedig nagyrészt a Városliget átalakításához. A szociális célú, nem állami humánszolgáltatások támogatásából közel 1,4 milliárd forint, a közoktatási célú humánszolgáltatás és kiegészítő támogatás sorról pedig bő félmilliárd forint szolgál így most más célt. A Liget Budapest Projektnek több mint 1,2 milliárd forint jut, a közgyűjteményeknek pedig működésre 310, felhalmozási célra 380 millió forint.

A kabinet újra hozzányúlt a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékhoz is, több mint tízmilliárd forint értékben.

Ebből 83,1 millió forintot juttat a 2015-ös Womex Zenei Fesztiválnak. Épp tegnap látott napvilágot az a sajtóközlemény, amely szerint jövő októberben Budapesten lesz az International World Music Expo, a világ legnagyobb világzenei kiállítása és vására, azaz a Womex. Ez lesz egyébként a kelet-közép-európai régió első Womexe.

A rendkívüli tartalék költése ezzel messze nem áll meg, az államosított tankönyvkiadásra nagyságrendekkel többet fordítanak. A rendelet szerint az állami tankönyvfejlesztés és kiadás feltételeinek megteremtése érdekében

  • az állami tankönyvkiadási feladatokat ellátó az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1,3 milliárd forinthoz jut;
  • a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő az állami tulajdon növelésére 8,7 milliárd forintot, továbbá az értékbecslői és tanácsadói díjak fedezésére százmillió forintot kap a tartalékból.

A parlament tavaly decemberben szavazta meg, hogy a tankönyvterjesztés után a -kiadás is állami kézbe kerüljön idén januártól.

A rezsicsökkentéssel keményen érintett kéményseprő-vállalkozásoknak is jut pénz, persze nem mindegyiknek, hanem csak az önkormányzati közérdekű kéményseprő-ipari közszolgáltatóknak, összesen százmillió forint. Ezt a pénzt egyébként nem a rendkívüli tartalékból, hanem a helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásaiból csoportosítja át a kormány. (Nem ez az első eset, hogy kompenzálni kell a szolgáltatókat: a budapesti közműszolgáltatók bevételkiesésének egy részét például több milliárd forinttal ellentételezte már a fővárosi önkormányzat.)