A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) piaci körképe szerint már az összes virágárusnál kapható az idei kedvező időjárásnak köszönhetően kiváló minőségű mikulásvirág, amely tipikusan a késő őszi, téli időszak kedvenc dísznövénye. A termelők idén is a kedvenc piros szín tucatnyi árnyalatával jelentek meg, de rózsaszín, fehér, cirmos, sárga színekben is kapható a dísznövény. A kínálat tizedét már az extrább színek teszik ki - írta közleményében a NAK.

A legtöbb mikulásvirág 12-13 centis cserepes méretben kerül piacra, de akár a 6 centiméteres miniktől a 23 centisekig terjedhet a választék.

Hazánkban nagyságrendileg mintegy száz termelő foglalkozik mikulásvirág-termesztéssel, a kínálat 80-90 százalékát ők állítják elő. A nevéből is adódóan a dísznövény keresettsége mikulás-nap után jelentősen visszaesik, azonban a növény az adventi időszak és a karácsony fő díszítő elemévé is válhatna - véli a NAK. A környező országok hagyományosan így tekintenek a virágra: Ausztriában karácsony csillagának, míg Romániában karácsonykának nevezik a hazánkban mikulásvirágként ismert dísznövényt.

A különleges igényű, úgynevezett rövidnappalos növény Közép-Amerikából származik, maximum 13 órás nappali időszak mellett tudnak rendesen kifejlődni a színes fellevelei. Emellett nagy a melegigénye, megfelelő fűtés nélkül kisebb lesz és lassabban fejlődik. A termelők a kívánt mérettől függően június közepe és szeptember közepe közt ültetik el, fóliában illetve üvegházban nevelik, hajtatják. Az idei nyári, ősz eleji enyhébb éjszakák kimondottan kedveztek a növénynek, segítették őket a vegetációs növekedésben.

A növény különösebb szaktudás nélkül március végéig, vagy április elejéig könnyen eltartható. A szakemberek alulról felszívatással látják el vízzel a termelés során, ezt a módszert javasolják otthonra is. Azaz a növényt 10 percre pár centiméteres vízbe kell állítani, így a cserép alján levő lyukakon keresztül felszívja a számára szükséges vizet, de hosszabb ideig ne álljon a vízben. Lévén a mikulásvirág évelő, a következő évben akár újra is nyílhat, de ehhez ősszel zavaró fényektől mentes sötétre van szüksége - hívta fel a vásárlók figyelmét az agrárkamara .

Február elején a növény elkezdi lehullatni a leveleit, ilyenkor vissza kell vágni a felére, csökkenteni a locsolást, tápoldatozást, a növényt pihentetni kell. Nyáron az árnyékos helyet kedveli, ekkor kell újra öntözni és tápoldatozni. Első hajtásait ismét vissza kell vágni a felére - olvasható a Wikipedián.