A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Az utazási csúcsszezon az ügyfelek szempontjából a legjobbkor kezdődik, hiszen a tíz hónapos forintárfolyam-csúcs miatt "rendkívül" olcsón van mód a külföldi költéshez szükséges devizát beszerezni. A lapuk által megkeresett pénzváltók számottevő keresletbővülésről számoltak be. Madarász Gyula, az Exclusive Change Kft. vezetője szerint minden nyáron akad 1-2 olyan hét, amikor az ország legnagyobb pénzváltó csoportjának nem elegendő a külföldiek beváltásaiból származó valuta, s így arra szorulnak, hogy maguk is a partnerbankjuktól vásároljanak eurót. Most ezeket a napokat élik meg, igen komoly keresletet tapasztalnak euróra és horvát kunára. A társaságok számára ezek a napok a nagyobb forgalom miatt ugyan jobbak, ám a banktól történő vásárlás miatt kisebb marzsot tudnak elérni a váltáson, épp ezért igen alaposan megfontolják, hogy mennyit rendelnek − minden nap délelőtt 11 óráig van mód jelezniük, hogy igényelnek-e valutát a következő napra. Madarász szerint lutri megbecsülni a napi forgalmat, mivel a kedvező árfolyamok fennmaradása ellenére akár egyik napról a másikra csendesedhet a kereslet.

Napon belül ugyanakkor az Exclusive váltóhelyein legfeljebb percekre lehet fennakadás a valutaváltásban: a cégcsoport értéktárából a legtöbb váltóhelyre a készlet fogyásáról szóló jelzés után 1 órán belül megérkezhet a pótlás − az elmúlt napokban volt olyan váltóhely, ahova naponta háromszor volt kiszállítás. A szigorú pénzkezelési szabályok miatt arra nincs mód, hogy a váltóhelyek egymást segítsék ki, a pénzeknek mindenképp át kell folyniuk a társaság értéktárán − mondta a szakember.

Megindultak a spekulánsok is

A pénzváltóhelyeken egyre komolyabb tételben jelennek meg a devizamozgásokat kihasználni kívánó spekulánsok. A lapunknak nyilatkozó szakértők szerint némelyik váltó naponta mozgatja a pénzét a forint és valamely más valuta között az árfolyammozgás figyelembevételével. Egyes tételek már olyan komolyak, ahol a lapunknak nyilatkozó szakértők szerint a bankokban akár kedvezőbb árfolyamot lehetne elérni, ám ez a kör láthatóan ragaszkodik a készpénzes ügyletekhez.