Egy pontos emelkedéssel 61 pontot ért el a BNP Paribas Cardif munkaerő-piaci stabilitási indexe 2015 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest.

A 2015 végi 61 pontos érték ugyan alacsonyabb az előző negyedévinél (64), de 1 ponttal jobb, mint 2014-ben.

A stabilitási index azt méri, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi munkahelyük hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra, milyen lépéseket tennének annak érdekében, hogy megtartsák munkahelyüket, ha az veszélybe kerülne, illetve megítélésük szerint milyen könnyen találnának új munkalehetőséget.

Egyre derűsebb negyvenesek

Szezonális összehasonlításban szinte minden szegmensben emelkedő trend látható, vagyis a magyar munkavállalók jobban bíznak munkahelyük stabilitásában, mint egy évvel ezelőtt - állapítják meg a felmérésben.

A nők körében mért kétpontos javulás ellenére a férfiaknál nem változott az érték egy év alatt. Korcsoport alapján a 18-29 év közöttiek bizakodóbbak lettek: körükben egy év alatt 61-ről 63 pontra, míg a 30-39 éveseknél enyhén, 63-ról 64-re nőtt az index értéke. Legjelentősebb változás a középkorúaknál (40-49 évesek) volt, ahol 60-ról 64 pontra emelkedett az index.

A BNP Paribas Cardif biztosító a Mediánnal közösen 2014 óta készíti az indexet, amely 1200 fő személyes megkérdezésén alapul. A minta életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentálja a felnőtt magyar népességet.