Idén az év egészében meghaladhatja az 5 százalékot a kiskerforgalom bővülése. A háztartások fogyasztása lehet a GDP-növekedés elsődleges motorja idén és jövőre is - kommentálta a KSH friss adatait Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője. A forgalomnövekedésén fő oka a reálbérek jelentős emelkedése, mert az infláció továbbra is alacsony, a személyi jövedelemadó csökkent, valamint a munkaerőpiac kifejezetten feszessé vált.

Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője is úgy látja, hogy az év során hasonló mértékben folytatódhat a forgalom emelkedése a reálbérek jelentős és a foglalkoztatás növekedése miatt, így éves átlagban 5 százalékhoz közeli bővülésre számít a tavalyi - fehéredési hatást is tükröző - 5,8 százalékos növekedés után. Mivel az egyes ágazatokban jelentkező szakemberhiány miatt lényegesen gyorsabb lehet a bérkiáramlás, így a kiskereskedelmi forgalom bővülése akár a várakozásokat is meghaladhatja.

A kiskerforgalom növekedését a lakástámogatások kiterjesztése, a lakáspiac élénkülése is segítheti. Növelik az elkölthető jövedelmet a kamatcsökkentések hatására a referencia kamatlábakhoz rögzített hitelek csökkenő törlesztőrészletei is. Jövőre magasabb lesz a bázis, valamint a magasabb infláció miatt mérsékeltebb ütemű a reálbér-növekedés, ezért 3-3,5 százalék közötti növekedést vár, de a háztartások mérlegének jelentős javulása, pénzügyi vagyonának érdemi növekedése, valamint a hitelfelvételi kedv javulása miatt nem kizárt ennél gyorsabb ütemű növekedés sem - véli Suppan.

A forgalom bővülésében szerepet játszik a foglalkoztatottak arányának növekedése, valamint a reálbérek emelkedése - fogalmazott Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője. A friss adatokból azonban az is látszik a szakember szerint, hogy minimális mértékben, de lassult a növekedés. A júliusi és augusztusi adat ugyanis nem volt túl erős, a naptárhatással tisztított adat 5 százalék alatti növekedésről tanúskodik, míg a júliust megelőző három hónapban 6-7 százalékos volt a többlet havonta. Németh szerint kérdés, hogy az őszi hónapok és a karácsonyi szezon hogyan alakul. Ha 5 százalék alatti lesz a növekedés, akkor az éves bővülés is ez alatt marad, ami a korábban vártnál visszafogottabb dinamikát jelentene.

Az élelmiszer-kiskereskedelem az átlag alatt nőtt, de ez a piac mindig nehezen mozdul, az élelmiszerek forgalma a válság idején az átlagosnál kisebb mértékben esett vissza - állapította meg Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Felhúzza ugyanakkor a forgalmat az iparcikkek emelkedő vásárlása. Az előző hónapokban a ruházati termékek, valamint a bútorok, műszaki cikkek, nagy értékű háztartási felszerelések forgalma nőtt, illetve erőteljesen bővült az internetes kereskedelem.

Vámos szerint az OKSZ év eleji várakozásainál erőteljesebb ütemben nőtt a kiskereskedelmi forgalom az idei első nyolc hónapban, az év egészében 5 százalék körüli emelkedésre számít a főtitkár.