A GKI Energiakutató előrejelzése szerint karácsony hetében szünetelhet a hazai üzemanyagárak csökkenése, részben a gyengébb forint miatt. A Portfolio.hu ugyanakkor további olcsóbbodást vár, vagyis szerintük szerdától a benzin ára újabb 3-7 forinttal, míg a dízelé maximum 3 forinttal csökkenhet.

A mediterrán és más európai tőzsdei és devizapiaci folyamatok - azaz a forint gyengülésének - hatására összességében a benzin és a gázolaj magyarországi, forintban mért ára december 24-én, szerdán várhatóan nem változik, mivel a Mol pénteki árcsökkentése bőven lefedte a hét elején jelentkező áresést - derül ki a GKI Energiakutató Kft. friss prognózisából.

A Brent kőolaj ára a héten 59-61 dollár/hordós szinten belül ingadozott, heti átlagban több mint 4 dollárral csökkent az olajár. A hét végére a Brent árának csökkenése megállt. A tőzsdei kereskedők egy része szerint 60 dollár/hordó körül van az árak mélypontja, míg mások szerint még továbi esések várhatók. A hét közepén a szaúdi olajminiszter ismét hangsúlyozta, hogy nem tervezik az olajkitermelés visszafogását, megvárják míg más kitermelők csökkentenek. A héten több, kisebb-nagyobb amerikai olajvállalat visszafogásokat jelentett be a jövő évi beruházásainál - áll az elemzésben.

A Brent 1 hónapos határidős ára a héten elvált a spot ártól és a hét végére 2,3 dollárral magasabb áron zárta a hetet. Az 1 hónapos határidős WTI és Brent ára közötti különbség heti átlagban közel másfél dollárral nőtt, a múlt héten 3,4 most átlagosan 4,8 dollárral volt magasabban a Brent ára, mint a WTI ára, a héten a WTI határidős ára valamivel gyorsabban csökkent, mint az egy hónapos határidős Brent ára.

Az üzemanyagpiacokon összességében árcsökkenés volt megfigyelhető a héten, a benzin ára 12-18, a gázolajé több mint 4 dollár/tonnával csökkent ezen a héten a mediterrán piacon.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a december 15 - december 19 -e közötti időszakban 4,4 százalékkal csökkent, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 5,5, illetve 7,9 százalékos volt az árcsökkenés mértéke. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 5,6%-kal került lejjebb, az észak-európai piacokon 6,7 százalékos volt az árcsökkenés mértéke. Az üzemanyagpiacok áralakulását a héten erősen befolyásolta a kínálat emelkedése, az Egyesült Államokban és Európában is a készletek ismét magas szintre kerültek. Az orosz dízelexport decemberben a várakozásokkal ellentétben jelentősen nőtt, az Egyesült Államokból érkező dízelt Dél-Európában lehet hogy kiszoritja a szaudi dízel, sőt Indiából is várható szállítmány. Az európai benzinexport újra lendületet vett, azonban az Egyesült Államokban a készletszint eléggé magas.

A forint árfolyama a december 15 - december 19 -i héten 253 Ft/dollár alatt ingadozott, összességében kb. 5,7 forinttal kellett többet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint a hét második felében tovább gyengült.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 2,2 százalékos árcsökkenést, az északnyugat-európai piacon a forintban számított változások 3,3 százalékos csökkenést mutatnak, míg az ARA piacon a forintban mért változások 7,8 százalékos árcsökkenést jeleznek. A gázolajnál a mediterrán piacon 3,6 százalékos az észak-európai piacokon 4,7-4,8 százalék közötti volt az árak forintban mért csökkenése. Ezen a héten az árfolyam változása erősen visszafogta az árak esését. A héten szerdán jelentettek be péntekre egy 6-6 forintos árcsökkentést, azonban szerdától kezdve a piaci üzemanyagárak az árnövekedés felé fordultak, amely forintban számolva még jelentősebb emelkedést mutatott ki. Így a hét második felének forintban mért drágulása eltüntette a további árcsökkentési lehetőségeket.