A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Idén 30 milliárd forinttal kevesebbet szán a központi költségvetés az önkormányzati feladatok finanszírozására, emellett kilencmilliárddal csökken az átengedett szja összege is. Ez Szeged esetében 1,7 milliárd forinttal kisebb bevételt jelent, ami nominálisan öt-, reálértéken kilencszázalékos csökkenés.

Debrecen papíron jól jár, 12,5 milliárd forint állami támogatáshoz jut 2011-ben a 12,8 milliárd forint állami hozzájárulás és a majd négymilliárd forint átengedett szja-n felül. Ez a stadionfejlesztés kerete, s a város két év alatt költheti el. Ám Debrecen sem forgathatja nyakló nélkül a milliárdokat: tavalyelőtt majd hárommilliárd forinttal több központi forrásból gazdálkodhatott a város, idén pedig a helyi adóbevételek is épp szinten maradhatnak - derül ki a költségvetés koncepciójából. A kötelező kiadások között számolnia kell az adósságszolgálattal is, ami idén 2,2 milliárd forintot tesz ki.

A város a kisebb bevételek és kötött kiadások miatt ott kénytelen meghúzni a nadrágszíjat, ahol lehet, ez, a koncepció szerint, a beruházás. Az elmúlt években a teljes kiadás legkevesebb tíz, tavalyelőtt 22 százalékát fordították beruházásokra, tavaly is hasonló ütemű volt, 11 milliárd forintot tett ki. Idén viszont már a jóval szerényebb hatmilliárdos beruházási igény sem lesz kezelhető, így lényegében csak a kötelező fejlesztéseket hajtják végre.

Nincs könnyebb helyzetben Pécs sem. A városvezetés szerint évek óta tarthatatlan pályán mozog a gazdálkodás, idén olyan koncepció kidolgozása a cél, amely segít elkerülni az adósságspirált, így például a beruházásokat roppant szigorúan kell áttekinteni. Lényegében csak a fedezettel rendelkező beruházásokat lehet végrehajtani, s minden halasztható feladat zárolásáról vagy elcsúsztatásáról javaslatot kell készíteni.

Az óvatosság nem véletlen: a könyvvizsgálói jelentés szerint a város 3,4 milliárd forint működési és 7,2 milliárd forint felhalmozási mínuszt produkál idén. A város működési bevétele a tavalyi 43,7 milliárd forinthoz képest mindössze 28,5 milliárd lesz, amin nem segít sokat a majd ötmilliárdos spórolás a működésben. A város idén 2,9 milliárd forint hiteltörlesztésre kötelezett, s ez nem is csökken kétmilliárd forint alá 2026-ig.