A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Tanulók rohamára számítanak az iskolaszövetkezeteknél, az érdeklődés idén a megszokottnál is nagyobb lehet, egyre divatosabb ugyanis a nyári munka a diákok körében − mondta a Napi Gazdaságnak Kücsön Gyula, az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetségének (ISZOSZ) elnöke. A korábbinál nagyobb dömpingre a hallgatói szerződések bevezetése és a Diákhitel2 népszerűsége miatt számítanak. (Azok, akik az elmúlt években jelentkeztek, többnyire már felvették a Diákhitel valamelyik formáját.) Évente nagyjából 130 ezren keresnek tanulóként munkát.

Tanácsként az elnök megemlítette, hogy már most érdemes jelentkezni a diákmunka-hálózatoknál, mert minden érdeklődőnek biztosan nem tudnak pénzkereseti lehetőséget ajánlani. Azért is érdemes az iskolaszövetkezetekhez fordulni, mert így elkerülhető, hogy a munkáltató nem fizeti ki a fiatal alkalmazottak bérét, szerződés nélkül foglalkoztatja őket. Az iskolaszövetkezettel kötött megállapodás jó üzlet lehet a tanulókat foglalkoztató vállalatoknak is, mert így − a foglalkoztatás fajtájától függően, amely lehet alkalmi, diák- vagy idénymunka − csak az adót kell kifizetni, míg illegális foglalkoztatás felderítése esetén a bírság több millióra is rúghat.

A diákok idén 560-600 forintos órabérre számíthatnak, a szakképzettséggel rendelkezők azonban 1000 forintot is elkérhetnek. (Az 1980-as évek végén 70 forint volt a tarifa.) Az 500-600 céget kiszolgáló iskolaszövetkezetek összesen évi hatmilliárd forint bevétellel számolhatnak, amelynek 85 százalékát fordítják bér jellegű kifizetésekre. A maradék 15 százalékból, évi nagyjából 370 millió forintból a szövetkezetek saját költségeiket (adminisztráció, irodabérlet stb.) fedezik.

Az ISZOSZ a közvetlen tagsággal rendelkező iskolaszövetkezetek, valamint ezek tagjai érdekeinek védelmére, képviseletre létrehozott, szövetségi rendszerben működő társadalmi szervezet. Az iskolaszövetkezeti formában működő vállalkozások, amelyek száma országosan nagyjából százra tehető, egyre fontosabb szerepet játszanak a nappali tagozatos hallgatók, diákok szociális helyzetének javításában azzal, hogy törvényes keretekben, szervezett formában pénzkereseti lehetőséget nyújtanak számukra.