Most már 99,99 százalékban biztos a Fidesz kétharmada

Kétharmados parlamenti többséget szerzett a Fidesz-KDNP az április 6-i országgyűlési képviselő-választáson a szavazatok 99,99 százalékos feldolgozottsága alapján. A Nemzeti Választási Iroda vasárnapra virradó éjjel közölt adatai szerint a Fidesz-KDNP-nek 133, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-nek 38, a Jobbiknak 23, az LMP-nek pedig 5 mandátuma lesz az új parlamentben.
MTI, 2014. április 13. vasárnap, 09:16
Fotó: Napi.hu

A szavazatok 99,99 százalékának feldolgozása alapján - az átjelentkezők és a külképviseleteken szavazók miatt ugyanis csak szombaton tudták befejezni a szavazatok összeszámlálását az egyéni körzetekben - a Fidesz-KDNP országos listájára 2 264 730 , az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-ére 1 290 804, a Jobbikéra 1 020 476 szavazat, az LMP-ére pedig 269 413-an szavaztak.

A többi 14 országos listát állító párt nem érte el az ötszázalékos küszöböt, így nem jutott be az Országgyűlésbe.

A múlt vasárnap tartott választás után a szavazatoknak csak majdnem 99 százalékát összesítették a szavazatszámláló bizottságok. Minden választókerületben egy szavazókörben nem bontották föl az urnákat, hanem azokat elzárták. Szombaton ezekbe az urnákba keverték bele a külképviseleteken és az átjelentkezéssel szavazók voksait, és együtt számlálták össze a szavazatokat, majd megállapították a nem jogerős végeredményt a választókerületekben. Az utolsóként Borsod-Abaúj-Zemplén megye 4-es számú választókerületében fejezték be a szavazatok számlálását, az adatokat nem sokkal negyed 12 után hozta nyilvánosságra az NVI.

A múlt vasárnapi részeredményekhez képest egyetlen egyéni választókerületben sem változott meg a szombati újraszámlálás után a választás eredménye, és az országos listás mandátumkiosztás sem változott.

A nemzetiségi listáknál a 99,99 százalékos feldolgozottság alapján a kedvezményes mandátumhoz szükséges 22 058 szavazatot egyetlen nemzetiség sem szerezte meg, a legtöbben a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának listájára szavaztak, 11 415-en. Az országos listát állított 13 nemzetiség ugyanakkor szószólót küldhet a parlamentbe.

Azt követően, hogy az szavazatszámláló bizottság megállapította a szavazókörben a szavazás eredményét, a szavazatok újraszámlálására csak jogorvoslati eljárás keretében van lehetőség, és arra kizárólag a jogorvoslatot elbíráló szerv jogosult.
A Nemzeti Választási Bizottságnak az országos listás szavazás eredményéről kiállított szavazóköri jegyzőkönyvek, a levélben szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv, valamint a választás egyéni választókerületi eredményéről kiállított jegyzőkönyvek alapján, legkésőbb a szavazást követő tizenkilencedik napon kell megállapítania a választás országos listás eredményét.

Az április 6-i szavazáson a választópolgárok két külön szavazólapon adhatták le voksukat: egyrészt voksolhattak arra, kit szeretnének az országgyűlési egyéni választókerületükben (ebből 106 van) képviselőnek, másrészt egy másik íven arról dönthettek, hogy az országos listáról melyik pártot vagy nemzetiséget támogatják. A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok csak pártlistákra szavazhattak.

Az országos listán kiadható 93 mandátumot a pártlistás szavazatok és az egyéni kerületekben nem hasznosult, úgynevezett töredékszavazatok alapján osztották ki.

Az új Országgyűlés május 6-ig megalakul, az alaptörvény értelmében ugyanis az alakuló ülést a köztársasági elnök hívja össze a választást követő 30 napon belüli időpontra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.04.13 18:50

.az egyszerű baloldali nem tudja ,ha ballibre szavaz saját maga ellen szavaz a háttérhatalmi -helyi -kifosztó -kollaboránsokra szavaz !!!..a 9%-os szja miért rossz a baloldali embereknek ???????....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2014.04.13 13:07

A jobboldala jobbikkal együtt megint 4/5, ami természetes 25 évvel a rendszerváltás után, viszont ha a cigányság nem a Fideszre szavaz, , meg a határonkívüliek , az összesen 500000 plusz, se 2/3, sem kormányzás.
ez az első cigányság vezérelte szavazás, a baloldal meg szt hiszi és nem reagál, hogy még mindíg a 90-s években van, pedig azóta felnőtt egy csak jobboldali agymosást kapott nemzedék, így győzött a gátlástalan önzés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2014.04.13 10:25

Az a nagy helyzet, hogy a fidesz és semelyik párt nem tud annyira szarul kormányozni, hogy az ország csődbe menjen.
Tagjai vagyunk az EU-nak és a NATO-nak úgyhogy kényelmesen telelophatja magát mindenki miközben szétrohad az ország.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2014.04.13 10:16

Nem kell a kétharmados többség jelentőségét túlbecsülni. Kétségtelenül kényelmesebb kormányzásra ad lehetőséget, mint egy szoros többség, de a legfontosabb kétharmados törvényeket(pl. alkotmány) már az előző négy évben elfogadták.

Egyébként is: Vona megmondta, hogy konstruktív ellenzéki szerepre készülnek. Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy jó törvények elfogadásakor a kormány mellé állnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2014.04.13 10:08

Most majd fél millióval kevesebb szavazatot kaptak és 2/3-ad.
Ez az amit nem fogok sose megérteni.
Azért be lehettek szarva rendesen Viktorék, ha már a kisgazdákat is előrántották néhány héttel a választások előtt.
Egyébként meg egyéniben azért tarolnak mert az összes cigót megveszik kilóra valamivel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html