A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Márpedig a mediterrán üzemanyag tőzsdén a múlt héten a benzin és a gázolaj ára átlagosan 0, 6 százalékkal emelkedett, miközben a forint árfolyama ugyanezen időszak alatt átlagosan 1,3 százalékkal erősödött.

A forint árfolyama a hét átlagában az erősödéssel az üzemanyagok kis mértékű tőzsdei drágulását ellentételezte, sőt forintban mérve 1-1,5 forintos árcsökkenést jelentett az erősödés - olvasható a GKI Energiakutató anyagában, mely szerint így a nemzetközi piaci folyamatok összességében - a 27 százalékos áfával is növelten - sem a benzinnél, sem a gázolajnál nem indokolnak árváltoztatást. Ezért a benzin kiskereskedelmi átlagára várhatóan 408 forint, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 425 forint marad.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 5 százalékkal, a gázolaj ára 2,5 százalékkal csökkent. Az időszaki havi átlagkeresetek emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 13 százalékkal több benzint és 10 százalékkal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.