A miniszter Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszter meghívására érkezett az orosz fővárosba, a tárgyaláson állat-, és növényegészségügyi kérdésekről beszéltek, különös tekintettel az afrikai sertéspestissel kapcsolatos orosz álláspontra. Fazekas Sándor emlékeztetett arra, hogy Oroszország lassan egy éve behozatali korlátozást rendelt el az állatbetegség miatt Európai Unió tagállamaiból származó élő sertésekre és a sertéshús termékekre.

Magyarországon már több cégnél elvégezték a szükséges vizsgálatot, az auditálást, de az afrikai sertéspestis miatti korlátozás feloldása ügyében európai uniós szinten kell megállapodni, mivel az unió egységes vámterületet képez - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az ügyben több tárgyalás is folyt az uniós élelmiszerbiztonságért felelős helyettes főigazgatója és más uniós vezetők, valamint az orosz illetékesek között.

Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy a két agrártárca között nagyon jó az együttműködés, és mivel Oroszország fontos partnere Magyarországnak, arra törekszenek, hogy a baráti viszony erősödjön.

A miniszter elmondta, hogy Magyarország az uniós tagállamokkal szemben a nyugati szankciókra tavaly augusztus elejétől válaszként alkalmazott orosz élelmiszerembargó hatályán kívül eső területeken keresi az együttműködési lehetőségeket. Az ország például vetőmagtermesztésben, takarmánygyártásban tud az orosz fejlesztési beruházásokba bekapcsolódni.

Minthogy Oroszország határozott GMO-ellenes véleményt képviselt az elmúlt időszakban, ami összhangban van a magyar állásponttal, így e téren is lehetséges az együttműködés - mondta a tárcavezető. Hozzátette, hogy különösen a génmódosított szója kiváltása érdekli az orosz partnert.

Fazekas Sándor meghívta Magyarországra Nyikolaj Fjodorovot. Az orosz agrárminiszter várhatóan Vlagyimir Putyin kíséretének tagja lesz az orosz államfő magyarországi látogatásán.