Motiválatlanok a baloldali szavazók

A baloldaliakhoz képest a jobboldali érzelműek több mint kétszer annyian mondták, hogy biztosan elmennek április 11-én szavazni - közölte a Tárki.
Leszák Tamás, 2010. március 12. péntek, 08:29
Fotó:

A felnőtt magyar lakosság körében februárban végzett vizsgálat alapján, a politika beállítottságot mérő skálán elemezte a Tárki a választási hajlandóságot 2010 februárjában, reprezentatív kutatás keretén belül. Az eredmények szerint kiugróan magas a jobboldaliak mozgósítottsága: a teljes lakosság több mint negyede, a biztosan szavazóknak pedig a 36 százaléka jobboldali érzelmű. A baloldali érzelműek aránya a teljes lakosságon és a biztos szavazókon belül is 15-15 százalék.

A jobboldali érzelműek aránya az átlagos 28 százaléknál magasabb a férfiak, a fiatalok, az a 18 és 29 év közöttiek, a községekben élők és az 5 vagy több fős háztartásokban élők körében. A baloldali érzelműek az 1 illetve 2 fős háztartások , az idősek és nyugdíjasok, valamint a Budapesten élők között vannak az átlagosnál magasabb arányban. A skála alapján képzett jobboldali és baloldali érzelmű csoport között jelentős az eltérés a választási hajlandóságban is: a baloldaliakhoz képest a jobboldali érzelműek körében több mint kétszer annyian mondták, hogy biztosan elmennek április 11-én szavazni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kuka., 2010.03.12 18:24

Ha mindenki a valós érdekeinek megfelelően szavazna, a baloldal kényelmes kormányzati pozíciót foglalhatna el. Sajnos a választópolgárok a saját érdekeikkel sincsenek tisztában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html