Szavai szerint a kormány gyorsan lépett a termelők gondjai enyhítése érdekében, többek között a földalapú agrártámogatások kifizetésének előrehozásával, ez 157 milliárd forintot tesz ki, az állatjóléti kifizetések forrásainak 10 milliárd forinttal való megnövelésével, és az így rendelkezésre álló 28 milliárd forint kifizetésének előre hozatalával.

Gőgös Zoltán MSZP-s képviselő felvetésére elismerte, hogy a takarmányellátás gond lehet, de az állami takarmányvásárlás árfelhajtó hatása miatti aggályokra hivatkozva egyelőre csak vizsgálják ennek lehetőségét. Emellett készül egy takarmány ellátási stratégia is, ami az állattenyésztési ágazatokkal kapcsolatos terveket alapozná meg. Az agrár-kárenyhítési források elégtelenségével kapcsolatos kifogásokra úgy reagált, hogy csak a valós károk november végi felmérése után lehet áttekinteni, hogy mekkora többletforrás biztosítása lenne szükséges, és ehhez képest mennyit engedhet meg a költségvetés. A VM mindenesetre uniós segítségért is lobbizik.

A miniszter szólt arról is, hogy a jövő évi költségvetésben 834,642 milliárd forint áll majd az agrárium és a vidékfejlesztés rendelkezésére, ami 17,7 százalékkal haladja meg az idei összeget. Ebből valamennyi jelenleg futó programját folytathatja a tárca, ráadásul a sertésstratégia megvalósításához 2,6 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Jövő nyárra lezárulhat a kormány által már tárgyalt vízgazdálkodási és aszálystratégia társadalmi vitája.

Varga Géza Jobbikos képviselő szerint komoly gondok vannak az NFA földbérleti pályázataival, ő személy szerint egy ügyben már feljelentést is tett. Fazekas továbbra is kitart amellett, hogy a földbérleti pályázatok jogszerűen és a birtokpolitikai elvek mentén bonyolódnak - mint mondta, az általa elrendelt vizsgálatok is erre az eredményre jutottak -, egyúttal felhívta a figyelmet a második forduló indulására is. A miniszter szerint hamarosan a kormány elé kerülhet az egységes országos földtulajdoni és használati informatikai rendszer létrehozásáról szóló előterjesztés.

Várhatóan októberben kezdődik a majd a földtörvény parlamenti vitája, és képviselői indítványként kerülhet be a törvénybe az egyéni földhasználattal kapcsolatos bevallási kötelezettség - értesült a Napi Gazdaság. Emellett elkészült az osztatlan közös tulajdonban lévő földek kimérésével kapcsolatban tervezett törvény koncepciója is.