MSZOSZ: veszélyes helyzeteket okozott az alacsony bérek miatti elvándorlás

Az MSZOSZ Szövetségi Tanácsa 2014-ben a kötelező legkisebb munkabér és a bérminimum 6 százalékos, valamint a keresetek 4,5 százalékos növekedését tartja szükségesnek, a minimálbér ennek megfelelően a jelenlegi 98 ezer forintról 104 ezer, a bérminimum pedig 114 ezer forintról 121 ezer forintra nőne - közölte az érdekképviselet.
MTI, 2013. október 9. szerda, 20:49
Fotó: Napi.hu

Az MSZOSZ Szövetségi Tanácsa szerdai ülésén elfogadta a "Tisztes béreket, hogy a dolgozók meg tudjanak élni a keresetükből" című dokumentumot. Az MSZOSZ a dokumentum szerint kezdeményezi az országos bértárgyalások haladéktalan megkezdését a kormány, a munkáltatói szervezetek és a szakszervezetek részvételével annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb időn belül megállapodás jöjjön létre a minimális bér, a bérminimum és az országos bérajánlás mértékéről. A szövetség ragaszkodik ahhoz, hogy a kötelező elemek mellett legyen bérajánlás is.

Az MSZOSZ legfontosabb célja a dolgozói szegénység megszüntetése Magyarországon. A szakszervezet szerint tarthatatlan állapot, hogy a magyar dolgozók jelentős részének nettó keresete nem éri el a létminimum értékét. A kötelező legkisebb munkabérek és a létminimum közötti jelentős különbség egy lépésben nem szüntethető meg, ezért az MSZOSZ egy középtávú felzárkózási megállapodás létrehozását kezdeményezi.

A magyar dolgozók a szakszervezet szerint az elmúlt években jelentős reálkereset veszteséget szenvedtek el. Az adórendszer átalakításának következményeként különösen az átlag alatti keresetűek jártak rosszul. Ezzel a folyamattal párhuzamosan fokozatosan nőttek a munkaterhek, a Munka törvénykönyve új szabályai sokak jövedelmét csökkentették.

Az érdekképviselet szerint a magyarországi munkajövedelmek nem tükrözik a teljesítményeket sem, minden adat azt bizonyítja, hogy a magyar munka nincs értékén megfizetve. Azokban az ágazatokban, ahol veszélyes helyzeteket okozott az alacsony bérek miatti elvándorlás, az MSZOSZ szerint azonnali béremelést kell megvalósítani. Jogos követelésnek tartja emellett azt is, hogy a keresetek reálértéke is érzékelhetően növekedjen akkor, amikor a kormány a válságból való kilábalásról beszél, és előrejelzései szerint a következő évben érezhető növekedéssel számol.

A tanács döntött az MSZOSZ kongresszusának összehívásáról is, 2013. december 6-ra - közölte az érdekképviselet.

Nemrég a 2014-es bértárgyalások megkezdését javasolta a Liga Szakszervezetek is, amely azt indítványozta, hogy a minimálbért és a garantált bérminimumot (szakmunkás minimálbér) egyaránt bruttó 5,5 százalékkal emeljék jövőre, ezenkívül pedig bruttó 4,5 százalékos bérajánlásban állapodjon meg a kormány a szociális partnerekkel. A Liga által javasolt emeléssel a minimálbér 103 390, a garantált bérminimum pedig 120 270 forintra nőne 2014-ben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2013.10.11 14:56

@rigolya: A Magyarországon előállított autókból a felszereltség és ár miatt nagyon-nagyon kevés megy át a tengerentúlra.A prémium kategóriást németben gyártják.No,és ezt támogatja meg a magyar olcsó munkaerő.
Értem én,de hát mennyire támogassa????Esetleg egy tál levesért dolgozzon???
Mert hőbörög az orvos,a tanító (teljesen jogosan)kevés a pénze.De hát a verseny szektorban dolgoznak kevés bérért,így kevés jut a non profit ágazatokra.És erre a kevés bérre nézve magas az államadósság.
Tehát mindenek a gyökere a verseny szektorban aránytalanul kevés bér.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.10.11 10:01

@Zodiakus: Igen nagy a különbség a magyar 2 USD/óra bér, és a közép-afrikai 1 USD/nap bér között!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.10.11 09:59

@Zodiakus: Az Audi és Mercedes-ek amikor kiszállításra kerülnek az USA-ba, akkor bizony plusz szállítási költség merül fel amiatt, hogy nem némethonból, hanem magyarhonból megy a verda... S ezt a különbséget igenis a bérkülönbségből fizetik... vagy másképp gondolja?!

Persze már mondták politikusok: "Mindenkinek joga van..."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.10.11 09:32

@ZalanIvan: Összeszerelő droidnak nem kell egyetem,tán még az érettségi is sok.
Sajnos igaz amit írsz.Lassan egy droid munkahely állami dotálása annyi hogy igazából már nem is éri meg.Csak ne sétáljon az utcán ......
Mert még a sok droid túlzásokba ragadtatná el magát a friss levegőn korgó hassal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2013.10.11 09:20

@Zodiakus: Meg lehet próbálni, de a fogadtatása előre borítékolható. Sajnos.
Kik és milyen cégek jönnek ide? És miért?
Vegyünk alapul mondjuk egy autógyárat, az most siker sztori.
Mivel mindenhol rosszak a foglalkoztatási mutatók a térségben, így már azért versengenek az országok, hogy hova menjen. Különböző adókedvezményekkel, sőt készpénzzel is. Tudna otthon is gyártani, van hozzá mindene helyben is, de szeretné, gazdaságosabban - olcsóbban! - előállítani a termékét. Vízért, villanyért, gázért annyit fizet mint otthon, min tud spórolni? A munkaerőn, illetve pluszként jelentkeznek számára a kapott állami juttatások. Szerinted, ha kikötik nekik, hogy Magyarországon mennyinek kell lenni az alapfizetésnek, érdekli tovább a dolog, ha egy országgal odébb pedig nem?
Ami vonzó bennünk, az munkaerő bére és szakmai felkészültség. Ezért kell az oktatásra figyelni, mert elérhetnénk vele, hogy ne csak összeszerelő robotként tekintsenek a magyar munkaerőre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html