MSZP: 2600 forinttal emelkednek a nyugdíjak

Jövőre átlagosan havi 2600 forinttal emelkednek az öregségi, a rokkantsági és az özvegyi nyugdíjak - mondta Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője, pénteken Budapesten sajtótájékoztatón az MTI tudósításában.
NAPI Online, 2006. november 24. péntek, 12:31
Fotó:

2007-ben az évi 4 százalékos nyugdíjemelés összesen 97 milliárd forintos többletjuttatást jelent a nyugdíjasoknak - közölte az Országgyűlés szociális bizottságának kormánypárti elnöke. Korózs Lajos elmondta: jövőre az öregségi nyugdíjminimum 26 830 forint lesz. A politikus azt mondta: a közel fél millió nyugdíjszerű szociális ellátásban részesülő jövő januárban átlagosan 1160 forinttal kap többet.

Ide tartoznak a rendszeres szociális járadékot, az átmeneti járadékot, a vakok személyi járadékát kapók, és akiket politikai okokból elítéltek majd rehabilitáltak. Korózs Lajos elmondta: január 1-jétől a nyugdíjkorrekciós program keretében differenciáltan emelkedik az 1988 előtt nyugdíjba mentek juttatása.

A korrekcióra azért van szükség, mert a rendszerváltás előtt alacsony szinten állapították meg a nyugdíjakat, és azok nem tartottak lépést a rendszerváltás után megállapítottakkal - fűzte hozzá. Korózs Lajos elmondta: az érintettek köre 580 ezer fő, az emelés költségvetési kihatása több mint 27 milliárd forint.

A képviselő közölte: január elsejétől emelkedik azoknak az özvegyeknek a nyugdíja is, akik saját jogon nem kapnak nyugellátást, csak az elhunyt élettársuk után.

Hozzáfűzte: a négy százalékos emelésen túl a járadékot ötvenöt százalékról hatvan százalékra emelik. Mint mondta, ez havonta átlagosan 4400 forintos többletjuttatást jelent a 200 ezer özvegynek, a költségvetési hatása kilenc milliárd forint.

HOZZÁSZÓLÁSOK