Az ellenzéki politikus közölte, az elmúlt 25 évben soha ilyen hosszú ideig nem tartott a kormányalakítás Magyarországon, két hónap telt el a választás óta. Kifogásolta, hogy a parlament ülése előtt egy órával, zárt körben alakult meg a kormány.
Felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a kampányban azt mondta, hogy csendes, alig látható kormányalakítás lesz. De az új kormány a parlament ellenőrző szerepének kiiktatásával, és úgy látszik, hogy a Fidesz-frakció kiiktatásával alakították meg, "a miniszterelnök kénye-kedve szerint" - fejtette ki.

A várható államtitkárcserék Tóbiás József szerint egyértelmű beismerései annak, hogy az egészségügy, az oktatás, a kultúra átalakítása megbukott.

"Mondhatnám önironikusan, hogy azt hittem, hogy csak mi tudunk castingot szervezni, de kiderült, hogy a miniszterelnök jobb ebben" - fogalmazott.

Hozzátette: a hírek szerint Szócska Miklós, Hoffmann Rózsa és Halász János sem lesz államtitkár.

Véleménye szerint a tervezett reklámadó és az, hogy a kormány zárt körben önmagát ünnepli, azt jelenti, a szemfényvesztés kormánya alakult meg. A kormány nem a parlament, nem a miniszterelnöké, hanem Magyarországé - hangoztatta.
Kérdésre válaszolva a reklámadóról Tóbiás József közölte, az egyetlenegy kereskedelmi tévét büntet, ellene egységesen kiállnak "pártállástól függetlenül" a különböző médiumok. Az adóval a kormány a tőle független hatalmi ágat, a médiát szeretné megregulázni - hangsúlyozta, hozzátéve, ezt az adót ebben a formájában elfogadhatatlannak tartják.

A baloldali pártok közötti esetleges együttműködésre vonatkozó kérdésre, a politikus azt mondta, az, hogy együttműködésre van szükség, az nem egy ördöngösség, nem egy új politikai találmány. Van érték- és van érdekalapú együttműködés, az, hogy az MSZP e kettőből melyiket hogyan használja, arról június 16-án a párt országos választási bizottsága dönt - közölte.