Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tukacs István országgyűlési képviselő pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: a kormányzati honlapon nem véletlenül publikálnak előterjesztéseket, a gazdasági tárca javaslatában szereplő, a munkavállalókat sújtó tervezett intézkedések nyilvánvalóan politikai döntés eredményeként kerültek a tervezetbe, így csak figyelemelterelésként értékelhető, hogy a Fidesz-frakció tagjai munkaanyagnak minősítették azt, és a módosítását vetítették előre.

Az MSZP-s képviselő szerint jó lenne, ha kiállna, aki - mint fogalmazott - a munkavállalói jogok csorbítását tartalmazó jogszabálytervezetre megrendelést adott, aki elindította annak előkészítését, és aki engedélyezte, hogy az az NGM javaslataként napvilágot lásson. Így egyértelművé válna, hogy az indítvány tartalmát a kormánypárt vezetőinek is ismerniük kellett, hiába próbálnak úgy tenni, mintha semmi közük sem lenne hozzá - jegyezte meg.

A javaslatról szólva megismételte: teljes egészében elfogadhatatlannak tartják, véleményük szerint kizárólag a munkaadók érdekeit szolgálja.

Az NGM múlt pénteken a kormányzati honlapon hozta nyilvánosságra az új munka törvénykönyvéről szóló jogszabálytervezetét. Eszerint a táppénzen lévő, a várandós, szülési szabadságon lévő, a gyermekgondozás, illetve hozzátartozó otthoni gondozása miatt fizetés nélküli szabadságukat töltő, a beteg gyermeküket táppénzen ápoló és az önkéntes katonai szolgálaton lévő munkavállalókkal az úgynevezett védelmi idő alatt is közölhető lenne a felmondás. A felmondási idő pedig - ellentétben az eddigi 15, illetve 30 nappal - a védelmi idő lejártát követő napon kezdődne. Az előterjesztésben nem szerepel az a jelenlegi rendelkezés, hogy a munkavállaló munkaviszonya rendes felmondással a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a nyugdíjba vonulásig csak különösen indokolt esetben szüntethető meg.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő ezután úgy nyilatkozott: a kormány garantálja a kormány a védett kor intézményét, vagyis azt, hogy 55 éves kor felett csak különösen indokolt esetben lehet elbocsátani a munkavállalót. Kara Ákos fideszes politikus azt közölte, a kormánypárti frakció munkaanyagának tekinti a munka törvénykönyve tervezetét, és ha szükségesnek tartja, változtatásokat kezdeményez benne. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint olyan szabályozásra van szükség, amely a munkanélkülieknek, a gyermeket nevelő anyáknak, a szülési szabadságról visszatérőknek a munka világába való visszavezetését szolgálja, ezzel ellentétes szabályozást a Fidesz nem fog támogatni.