MSZP: Simor eltávolítása a cél

Az MSZP szerint kizárólag Simor András eltávolítását szolgálja az a javaslat, amely lehetővé tenné a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) feladat- és hatásköreinek egyesítését, illetve hogy ellátásukra egy új szervezet jöjjön létre.
MTI, 2011. december 14. szerda, 21:23
Fotó: Napi.hu

Bárándy Gergely országgyűlési képviselő az MTI-nek szerdán nyilatkozva elképesztőnek nevezte az indítványt és a beterjesztés módját is. Mint mondta, kevéssel dél előtt sms-ben értesítették arról, hogy délután ülést tart és egy módosító javaslatot tárgyal meg az alkotmányügyi bizottság. A titkárság arra azonban nem tudott válaszolni, hogy az indítvány miről szól, ugyanis még nem érkezett meg.

Az ülésen kiosztották az előterjesztést, majd rögtön meg is kezdődött a vita, így a javaslat tanulmányozására néhány másodperc maradt - folytatta a szocialista politikus, megjegyezve, hogy bár az ügy jelentősége megkívánta volna, szakértőkkel nem tudtak egyeztetni róla, így érdemben az átszervezés indokoltságát sem tudta mérlegelni az ellenzék. Bárándy Gergely szerint ugyanakkor nyilvánvaló, hogy annak egyetlen célja Simor András jegybankelnök eltávolítása, akit "közismerten régóta utál a kormány".

Az MSZP-s politikus kifejtette: a Fidesz-KDNP korábban hasonlóképpen, szervezeti átalakításra hivatkozva váltotta le mandátumának lejárta előtt a Költségvetési Tanács és a Legfelsőbb Bíróság elnökét, miként a mostani javaslat is megszüntetné Simor András elnöki megbízását.

Bárándy Gergely szerint az a közös ezekben a szervezetekben, hogy vezetőik bírálták a kabinet egyes döntéseit. Ezért - tette hozzá - a kormányoldal ürügyet keresett elmozdításukra, és a szervezeti változtatásban találta meg azt.

Az MTI felvetésére, hogy a szerdán benyújtott javaslat egyelőre csak az MNB és a PSZÁF összevonásának alkotmányos alapjait teremtheti meg, a szocialista politikus hangsúlyozta, hogy a bizottsági ülésen a kormánypárti képviselők egyértelműen támogatták, sürgették az átalakítást. Véleménye szerint a szándék világosságát jelzi az ülés összehívásának módja és az is, hogy a kormánytöbbség még idén szavazni akar az indítványról.

Az új alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti jogszabályhoz benyújtott módosító javaslat alapján az MNB és a PSZÁF összevonásáról sarkalatos törvény rendelkezhet. A bizottsági előterjesztésről pénteki rendkívüli ülésén dönthet a parlament, az átmeneti törvényről pedig egy héttel később.

Az új szervezet elnökét a köztársasági elnök nevezhetné ki, a két alelnök pedig az MNB és a PSZÁF hivatalban lévő elnöke lenne az indítvány szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogar511, 2011.12.14 22:47

mi az az mszp?
ki az a simor?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2011.12.14 22:32

@megalodon:
Igazad van, de tegyük hozzá, Simor egy hihetetlen negatív figura, egy szakmailag középszerű és jelentéktelen. Egy bábu, aki néha kitör a felette uralkodók ellenőrzéséből és magán akcióba kezd, mint 2008-ban vagy mikor a 3%-os kamatemeléssel bedöntötte a forintot meg az országot.

Szóval egyetértek azzal hogy el kell az útból takarítani, de ne így..egyszerűen ki kell rúgni, két lábbal az MNB épületéből
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2011.12.14 22:31

Valahol a kormányt választották meg nem Simort. A showt a kormány futtatja, a felelősség is az övé. Simor olyan mértékben dilettáns, hogy maradása teljesen tönkreteheti az országot ebben a pénzügyi viharban, ami most van. Ami most történik, annak 50 év múlva is kimutatható hatása lesz a magyar gazdaságra és életszínvonalra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.12.14 21:41

Persze, hogy az, ennél már az is jobb lenne, ha betették volna az alkotmányba, hogy Simor András nevü egyén nem lehet jegybankelnök... egy tökös kormány meg már a legeslegelején leváltotta volna a kétharmaddal és mára már mindenki elfelejtette volna...

Ehelyett az IMF tárgyalások közepén a legnagyobb pénzügyi pánik stb stb...

Egyébként meg jól csinálja a Simor (mellesleg persze, hisz ennek jelentősége nincs, mgélni csak hülyeségből lehet ugyanis)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html