Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bárándy Gergely országgyűlési képviselő az MTI-nek szerdán nyilatkozva elképesztőnek nevezte az indítványt és a beterjesztés módját is. Mint mondta, kevéssel dél előtt sms-ben értesítették arról, hogy délután ülést tart és egy módosító javaslatot tárgyal meg az alkotmányügyi bizottság. A titkárság arra azonban nem tudott válaszolni, hogy az indítvány miről szól, ugyanis még nem érkezett meg.

Az ülésen kiosztották az előterjesztést, majd rögtön meg is kezdődött a vita, így a javaslat tanulmányozására néhány másodperc maradt - folytatta a szocialista politikus, megjegyezve, hogy bár az ügy jelentősége megkívánta volna, szakértőkkel nem tudtak egyeztetni róla, így érdemben az átszervezés indokoltságát sem tudta mérlegelni az ellenzék. Bárándy Gergely szerint ugyanakkor nyilvánvaló, hogy annak egyetlen célja Simor András jegybankelnök eltávolítása, akit "közismerten régóta utál a kormány".

Az MSZP-s politikus kifejtette: a Fidesz-KDNP korábban hasonlóképpen, szervezeti átalakításra hivatkozva váltotta le mandátumának lejárta előtt a Költségvetési Tanács és a Legfelsőbb Bíróság elnökét, miként a mostani javaslat is megszüntetné Simor András elnöki megbízását.

Bárándy Gergely szerint az a közös ezekben a szervezetekben, hogy vezetőik bírálták a kabinet egyes döntéseit. Ezért - tette hozzá - a kormányoldal ürügyet keresett elmozdításukra, és a szervezeti változtatásban találta meg azt.

Az MTI felvetésére, hogy a szerdán benyújtott javaslat egyelőre csak az MNB és a PSZÁF összevonásának alkotmányos alapjait teremtheti meg, a szocialista politikus hangsúlyozta, hogy a bizottsági ülésen a kormánypárti képviselők egyértelműen támogatták, sürgették az átalakítást. Véleménye szerint a szándék világosságát jelzi az ülés összehívásának módja és az is, hogy a kormánytöbbség még idén szavazni akar az indítványról.

Az új alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti jogszabályhoz benyújtott módosító javaslat alapján az MNB és a PSZÁF összevonásáról sarkalatos törvény rendelkezhet. A bizottsági előterjesztésről pénteki rendkívüli ülésén dönthet a parlament, az átmeneti törvényről pedig egy héttel később.

Az új szervezet elnökét a köztársasági elnök nevezhetné ki, a két alelnök pedig az MNB és a PSZÁF hivatalban lévő elnöke lenne az indítvány szerint.