A szóvivő a Nézőpont Intézet által közölt adatokról szólva azt mondta, az intézet kutatásaival nem szoktak foglalkozni, most sem tenné. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy 2002-ben a 19 órakor nyilvánosságra hozott exit poll alapján a Fidesz magasan megnyerte a választást, az eredmények viszont megcáfolták ezt, a Fidesz veszített. Mint mondta, most is ebben bíznak.

Az MSZP szóvivője a részvételi adatokat értékelve beszélt arról, hogy Budapesten kiugróan magas a részvétel, a kisebb városokban, megyékben viszont kevesebben mentek el szavazni.

Veres Gábor szerint azt senki sem tudja eldönteni, hogy a 2010-eshez hasonló-e a helyzet, amikor a szocialista párt szavazói nem mentek el voksolni, ezzel büntették az MSZP-t. Könnyen előfordulhat, hogy most a Fidesz járt ugyanígy - tette hozzá.

Lendvai Ildikó korábbi MSZP-elnök - aki az idei választáson már nem indult - újságíróknak azt mondta: a reméltnél kisebb, és a várhatóan a négy évvel ezelőttinél is alacsonyabb részvétel a Fidesz politikai kultúrájának "gyászos eredménye". Ide vezetett, hogy nem volt vita, hogy korlátozták a kampánylehetőségeket, az embereket pedig majdhogynem lebeszélték a szavazásról - nyilakozta.

Hozzátette: a baloldal feladata az eredménytől függetlenül az lesz, hogy bátorítsa a nagyobb közéleti aktivitást, és civilekkel együtt "pezsgést vigyen" a politikába, mert az a közöny legjobb ellenszere.

Lendvai Ildikó nem kommentálta a nagy arányú Fidesz-győzelmet előrejelző Nézőpont-kutatást. Kérdésre azt mondta: Mesterházy Attila pártelnök minden tőle telhetőt megtett a kampányban, ezért egy esetleges vereség sem személyi kérdés lenne. A parlamenti politizálástól visszavonuló korábbi pártelnök fontosnak nevezte, hogy a baloldali pártok a következő időszakban megtalálják a legjobb formáját a további együttműködésnek.