Ezrek tüntetnek az Akadémia mellett - frissítés

"Szabadságot a tudománynak! Szabadságot az Akadémiának" jelszóval hirdetett tüntetést az Akadémiai Dolgozók Fóruma vasárnap délutánra a kutatóintézeti rendszer államosítása miatt. Az Index helyszíni tudósítása szerint fél három körül két-háromezer ember lehetett a téren.
Szepesi Anita, 2019. június 2. vasárnap, 15:36
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A demonstráció előzménye, hogy a Palkovics László vezette Innovációs Minisztérium az MTA kizárásával, az Akadémiával való konzultáció és megkérdezése nélkül elkészítette a kutatóintézeti rendszer teljes átalakításának tervezetét, mely szerint erővel vennék el az MTA kutatóintézeteit, az Akadémiát pedig vagyona átadására kényszerítenék - olvasható a portál cikkében.

A héten kiszivárgott tervezet értelmében az MTA-tól elvennék mind a tizenöt kutatóintézetét, azokat kiszerveznék egy újonnan létrehozandó intézménybe, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba, amelynek irányításában meghatározó befolyása lenne a kormánynak. Az MTA-t törvénnyel akarják kötelezni arra, hogy a kutatóintézetekhez kapcsolódó teljes akadémiai vagyont ingyenes használatba adja oda, vagyis az intézetek mellett az MTA vagyonának meghatározó részét is elvennék. Ez gyakorlatilag államosítást jelent.

Az MTA álláspontja ezzel szemben továbbra is az (amit csütörtökön jegyzékbe foglalva át is adtak az ITM-nek) , hogy a kutatóhálózat maradjon az akadémiánál a kormány céljait jobban támogató új irányítási struktúrával. A törvénytervezettel kapcsolatban az MTA jelezte, nem fogadják ezt el, amire Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki Kormányinfón úgy reagált, hogy ezt nem is az Akadémiának, hanem a Parlamentnek kell elfogadnia. Fiatal kutatók levelet is írtak Orbánnak, félnek, egy teljes tudósnemzedék veszhet el - emlékeztet a hvg.hu.

A Fővám téri Corvinus Egyetemhez meghirdetett gyülekezőhelyen fél három körül két-háromezren voltak, többségben középkorúak, de sok a fiatal is,  és néhány idősebbet is látni a portál tudósítói szerint.

"Az államosítás nem innováció", "Hetedik parancsolat: Ne lopj! (És ne tőlünk!)", "Az állam nem támadhat rá a nemzet tudósaira", "Töriből csak a Rákosi-korszakig jutottatok?", olvasható többek között a táblákon.

A demonstrálók a Fővám térről az MTA-épülethez vonulnak, érintve "a kormány tudományosság elleni intézkedéseinek stációit", így az ELTE Bölcsészettudományi kart és a CEU-t. Minden megállónál különböző felszólalók mondanak majd beszédet.

A kezdés után három órával a vonulók elértek a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi István téri épületéhez, ahol az Index tudósítása szerint több száz ember várta tapssal a vonuló tüntetőket, akikhez aztán csatlakoztak is, egyes becslések szerint legalább négyezren tüntettek az MTA mellett.

Felszólalt Rainer M. János, az 1956-os Intézet vezetője és az MTA levelező tagja itt arról beszélt, hogy az 56-os Intézet beolvasztása a kormány egy háttérintézetébe tulajdonképpen "a végüket jelenti", amiről ők is csak az újságból értesültek. "Ezt most nem fogjuk túlélni" - tette hozzá.

Zsoldos Attila, az MTA rendes tagja, elnökségének tagja "szürreális vonásokban bővelkedő törvénytervezetnek" nevezte a Palkovics-tervezetet. Azt javasolja kutatótársainak, hogy viselkedjenek szabad emberekhez és kutatókhoz méltón.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2019.06.03 22:28

@Marzipan:
Egyik volt főnököm monda vala:
"Ha valaki menni akar, annál csak egy rosszabb van: ha mégis marad"!
Jó utat a tudósnak és vigyázzon a feleségére és a gyermekeire, Svédország ma nem a legjobb hely az asszonynépnek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.06.03 22:25

@antitroll:
Mi köze a tudomány "függetlenségéhez" annak, hogy az ottani fejesek (léhűtők) akarják igazgatni az intézményeket is (pl. mennyi wc papír kell)?

"A vita a kutatásokra költhető kevés pénz újrafelosztása"
Igen ez így van. A semmittevés véget ért, nekik is el kell kezdeniük dolgozni!
:D
Mondtam már van belső információm hogy egyes hogy "dolgoznak" (kb. napi 3 órát)...
Vannak akik tényleg tisztességesen végzik a dolgukat, nekik nincs félnivalójuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.06.03 16:34

@krix6:
"no-go" zónák?
Még egy kis Sorost és Brüsszelt is kérnénk!
Csak mert úgy teljes lesz a menü, aztán esetleg az MTA-ra visszatérhetnénk.
Egyébként zseniális volt az átkötésed a Te "szakterületedre".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.06.03 16:24

@krix6:
Valamit valahol nem értesz, vagy valakik megvezettek. Döntsd el magad!
A Magyar Tudományos Akadémia megalakulását az 1827-es törvény tette lehetővé. Már ebben a törvényben is rögzítik a tudomány szabadságát. A tudományos akadémia tagjait és tisztségviselőit minden esetben saját maga választotta és választja ma is. A támogatott kutatásokat, díjakat és díjazásokat minden esetben saját maga határozta meg. Ezek együttesen garantálták a tudomány mindenkori hatalomtól való függetlenségét.
Jó, legyünk reálisak, a rákosista időkben a politika itt is erősen bezavart, de ugye nem ehhez akarjuk hasonlítani az orbáni érát?
Nos, most nem "vagyonról" van szó, ez kormánypárti maszlag, vagy Te találtad ki. A kormány akarata végrehajtása esetén sem fog megtakarítani egy fillért sem "neki értelmetlennek tűnő" kutatások nem finanszírozásával.
Ezzel szemben arról van szó, hogy sajnos a tudomány területén is megjelentek a csinovnyikok, akik bármilyen kiművelt és okos tudósok, előnyt remélnek a hatalomhoz dörgölőzéstől, többlet forrásokat a saját kutatásaikra. Ez a kormány szereti a dörgölőző hűséges embereket és a függetlenség nála = ellenség.
Nekem elhiheted, van okom mondani, hogy közelebb vagyok hozzá, mint Te vagy az átlag. A dolog lényege, hogy a tudományos területeken belül, ezek meghatározó emberei közötti és a pénzhiányból eredeztethető feszültség, melybe a kormány egy demokratikusan működő szervezet szétbombázásával szállt be a neki hízelgők oldalán.
A "vagyon" szó idecitálása mutatja, hogy bárhonnan vetted, az szándékosan hazudik, vagy fingja nincs miről beszél!
Az MTA-nak nincs vagyona. Az MTA épületei, ingóságai állami tulajdonban vannak, az MTA nem adhatja el, csupán joga van azokat használni, bizonyos feltételekkel hasznosítani. Így van ez minden intézménynél.
A vita a kutatásokra költhető kevés pénz újrafelosztása, annak demokratikus rendje ellen történő beavatkozásról szól.
Az intézmény fenntartási költsége nem lesz kevesebb, hacsak nem szántják be és nem nyit a székházban Mészáros Lőrinc szállodát! Ehhez a főépületük adottságai kifejezetten jók.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Marzipan, 2019.06.03 12:39

@aha:
Nem kell őket lecserélni, mennek maguktól.
Egy magyar tudós, viszi magával közgazdász feleségét
és 3 gyerekét is, meg a 2-millió eurós projektet,
pl. éppen Svédországba.

https://444.hu/2019/06/03/a-tudomanyos-szabadsagot-ero-tamadasok-miatt-koltozott-svedorszagba-egy-magyar-tudos
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html