MTA-elnök: Közel a megegyezés

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke szerint közel állnak a megegyezéshez a jövő évi költségvetéssel kapcsolatos vitában.
Domokos László, 2018. június 22. péntek, 10:44
Fotó: Napi.hu

Az akadémiai kutatásoknál szerintünk is meg kell találni a módját annak, hogy kijelöljük a társadalom, a gazdaság és a természet szempontjából fontos témákat és területeket, melyekre aztán fókuszálunk - mondta Lovász László az M1-en,  felidézve Palkovics László innovációs és technológiai miniszter korábbi szavait, aki szerint az Akadémia és az akadémiai kutatások eredményesebbé és hatékonyabbá tételéhez erőteljesebb koordinációra van szükség.

Az Akadémia elnöke szerint az intézethálózat alapműködését szolgáló forrásokat az akadémiánál kell hagyni. A határozatlan idejű, tehát állandó állásban lévő kutatók bére például nem jöhetne kívülről, annak állandónak kell lennie a stabilitás biztosításához.

Fontosak a garanciák - nem nekünk, hanem a fiatal kutatóknak. Az MTA különleges intézmény abból a szempontból, hogy ez a világ egyetlen olyan akadémiája, melyet nem egy király vagy egy kormány hozott létre, hanem közadakozásból jött létre. Tekintélye ezért nagyobb, és ez nagy szerepet játszik abban is, hogy egy fiatal kutató az akadémiához kerül-e. Ha ez a tekintély csorbul, az visszavetheti azon igyekezetünket, hogy a fiatal kutatókat hazacsábítsuk - hangsúlyozta Lovász László az MTI beszámolója szerint.

Nem igazán látom, miért ne lehetne az alapköltségvetést ott hagyni, ahol most van - jegyezte meg az elnök.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter korábban felajánlotta egy közös, tudósok, akadémikusok és egyetemi rektorok alkotta munkacsoport létrehozását, amely segítene a vitás kérdések eldöntésében.

Egyetértünk abban, hogy a különböző pályázatok felügyelete továbbra is az Akadémia feladata lenne. A munkacsoport feladata az lehetne, hogy kijelölje azokat a területeket, amelyekre érdemes fókuszálni. Ezt megfelelő gondossággal el lehet végezni, de 6-8 embernél sokkal többet kell bevonni, hiszen 6-8 ember még a saját tudományterületét se tudja átlátni - fogalmazott Lovász.

Az MTA elnöksége június 22-én rendkívüli ülést tartott, hogy meghatározza azokat a legfontosabb pontokat, amelyeket aggályosnak tart a június 13-án benyújtott költségvetési tervezetben, és felhatalmazta a testület elnökét, hogy ez alapján folytasson tárgyalásokat a kormány képviselőivel. Az ülés témái a 2019-es költségvetési törvénytervezet MTA-t érintő javaslata, illetve az akadémiai törvény módosítási javaslata voltak. Az ülésen részt vett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is.

HOZZÁSZÓLÁSOK