Most már megszűnt a veszélyhelyzet, de az 500 fő feletti rendezvényeket továbbra sem lehet megtartani. Az MTA-közgyűlés ezeh határ felett lenne. Mivel az akadémiai közgyűlésnek mintegy 560 szavazati joggal rendelkező résztvevője van, az MTA vezetősége online közgyűlés összehívására készül - írja a Qubit nyomán a 24.hu.

Július 1-jén és 6-án lesz a közgyűlés, a tisztújítás a második napon lesz. Azonban online gyűlés esetén nem könnyű az elnökjelöltek koncepcióit ütköztető vitát lebonyolítani, meg hát nehézkes is kérdéseket feltenni az elnökjelölteknek.

A jelöltek programjaikat június 18-án online közvetítés keretében mutatják majd be, és a kérdésekre is akkor válaszolnak majd - azokra, amelyeket a jelölőbizottság állított össze.

Azonban kérdés, hogy ha a szavazati joggal rendelkezőknek akár csak a tizedében kérdések merülnek fel, hogy fér majd bele kétszer 24 órába 50-60 ilyen jellegű telefonhívás lebonyolítása. Valamint, hogy ilyen körülmények között a jelöltek hogyan tudnak majd egymás válaszaira érdemben reagálni.

Három elnökjelölt volt. "Míg a kormányt kritizáló tudósoktól szabadulni vágyó Freund Tamás neurobiológus a kormánnyal való együttműködést, a korábban az MTA főtitkár-helyettesi posztján már bizonyító Pléh Csaba kognitív tudós az MTA új alapokra helyezett önazonosságának megtalálását, Szathmáry Eörs evolúcióbiológus pedig a nemzetköziség és a (sajtó)nyilvánosság fontosságát hangsúlyozta elsősorban." Szathmáry azóta visszalépett az elnökjelöltségtől.

A Qubit akadémiaközeli forrásoktól úgy tudja, hogy a tervezett elektronikus közgyűlés ezen felül is felvet olyan kérdéseket, amelyekre nincs vagy nem elég megnyugtató a válasz.