MTA-források elvonása - érdekes kijelentést tett a miniszter

"Senki nem akarja az MTA-t államosítani" - jelentette ki a tárcavezető az ezzel kapcsolatos kritikákra reagálva. A tervezett módosítás a források hatékonyabb elosztását szolgálja a jobb eredmények érdekében, és szeretnék, hogy erre vonatkozó szülessen egy megállapodás a tudomány szereplőivel.
Szász Péter, 2018. június 16. szombat, 17:38
Fotó: Shutterstock

Nem sérti a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) autonómiáját a testület költségvetését érintő törvénymódosítás - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az M1-nek.an szülessen egy megállapodás a tudomány szereplőivel - írja az MTI.

Az egységes innovációs és tudománypolitika megteremtése tisztán szakmai kérdés, amely nemcsak az MTA, hanem az egyetemek és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal forrásait is érinti - közölte.

Kiemelte, a lépés nem sérti semmilyen módon az MTA érdekeit és autonómiáját. Hiszen ezt a forrást az MTA meg fogja kapni.

Annyi változás lesz, hogy megállapodunk bizonyos nagyobb ügyekben

- fogalmazott.

Palkovics László elmondta, az MTA továbbra is önállóan dönthet kutatóintézetei finanszírozásáról és személyi kérdéseiről, a végrehajtandó projektekről és programokról.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy egységes innovációs és tudománypolitikai stratégia jön létre, ezért az állami intézményeknél lévő, kutatásra fordítható, összesen mintegy 70 milliárd forintnyi forrás felosztását a jövőben az innovációs tárca koordinálja.

Pár napja derült ki, hogy az állami intézményeknél lévő, kutatásra fordítható, összesen mintegy 70 milliárd forintnyi forrás allokálását a jövőben az innovációs tárca koordinálja.

Így a felsőoktatási intézmények kutatás-fejlesztésre fordítható jelenlegi 29,1 milliárd forintos támogatása, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogram (OTKA) 12,7 milliárd forintos teljes költségvetése és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatásban hasznosuló 28,1 milliárd forintos költségvetési támogatása az ITM egységes koordinációjába kerül.

A kép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

drnemoda@yahoo.com, 2018.06.16 17:53

Nem kellene ezt a címeres rétort diszkvalifikálni ? Azt találta mondani, hogy nem bántja semmi sem az MTA önállóságát, csupán meg kell egyeznie vele, egy állammal ! Pedig iskolázott ember, ám ennyire nulla lenne : Vagy csak az erkölcsei hiányoznak ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html