Csütörtökön ül össze az akadémia és az ITM

Május 30-án vagyis csütörtökön ül össze a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), hogy egyeztessenek a kutatóhálózatának leválasztását célzó jogszabálytervezetről - adta hírül az akadémia.
Szász Péter, 2019. május 29. szerda, 19:48
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az MTA vezetése május 27-én délután kapta meg a kutatóhálózatának leválasztását célzó jogszabálytervezet normaszövegét az ITM-től - írják.

Az MTA elnöke május 28-án levélben tájékoztatta az ITM miniszterét arról, hogy a normaszöveg-tervezetben foglaltak tartalmát ebben a formában nem fogadja el, és jelezte, hogy az akadémia működését alapvetően befolyásoló törvénymódosítás során élni kívánnak a törvény által biztosított véleményezési jogával, megfelelő és észszerű határidőt igényelve észrevételei megtételére.

Az ITM jelezte, hogy kész a jogszabálytervezettel kapcsolatos egyeztetésre. Erre várhatóan május 30-án, csütörtökön délután kerül sor.

Eközben az Akadémiai Kutatóhelyek Vezetőinek Tanácsa, vagyis a kutatóintézeteket irányító vezetők állást foglaltak a kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról. Az állásfoglalást a testület ellenszavazat nélkül fogadta el.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma vasárnap tüntetést tart az Akadémia mellett.

HOZZÁSZÓLÁSOK