Több kérdésben szembefordul az MTA a kormánnyal

Az elnökség döntése értelmében a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) belül kell maradnia az intézethálózatnak – értesült a HVG.
Szász Péter, 2019. április 16. kedd, 21:23
Fotó: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

Az MTA elnöksége azt javasolja majd a májusi közgyűlésnek, hogy ne hajoljon meg a kormány követelésének, és maradjon az MTA keretein belül a tudományosintézet-hálózat - írja a lap.

A hálózatot egy a köztestület alatt működő szenátus irányítaná, a kormánynak nagyobb beleszólása lenne az irányításba, ám formálisan a jelenlegi akadémiai köztestület része maradna, és a költségvetése is az MTA költségvetési fejezetében jelenne meg.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) azt is kérte, hogy a kormány és az MTA köztestülete ugyanannyi képviselőt küldjön az irányító testületbe. Az elnökség elfogadta ezt a követelést, de úgy döntött, hogy az intézetek is küldjenek képviselőket a grémiumba. Így tehát végül kétharmados többségben lennének a tudósok.

Az MTA ragaszkodik továbbá az alapfinanszírozás fenntartásához is, és elutasították az innovációs miniszter ajánlatát, hogy kizárólag pályázati formában működjenek. Így tehát három fontos követelésben - finanszírozás, az irányító testület összetétele, és az intézetek státusa - szembefordult a kormánnyal az MTA elnöksége.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Jakab.gipsz, 2019.04.16 23:04

Az MTA-nak fel kell hagynia az idealista kutatók szisztematikus cenzúrázásával.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html