Alapjaiban változik meg a műanyagflakonok kezelése

Törvényjavaslat lett a visszaválthatóság, összhangban az idevágó uniós szabályozással.
Rácz Gergő, 2020. november 25. szerda, 17:19
Fotó: Pixabay

A kormány kedd éjjel benyújtott hulladékügyi módosítócsomagjának részeként bevezetik az italcsomagolások visszaváltási rendszerét - írja a Telex.

Az ebbe az irányba történő elmozdulást az EU körforgásos gazdasági irányelvének érvényesítése teszi szükségessé. A javaslat indoklása szerint az egyszer használatos műanyagterméknek minősülő italpalackok az egyik leggyakrabban előforduló tengeri hulladékelemek az unió tengerpartjain, ez pedig annak tudható be, hogy az elkülönített gyűjtőrendszerek nem hatékonyak, és hogy a fogyasztók kevéssé veszik igénybe ezeket a rendszereket.

A tagállamoknak úgy kell elérniük a meghatározott célértéket a műanyag-visszagyűjtésben, hogy a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerek keretében az italpalackok elkülönített gyűjtésére vonatkozóan célértékeket határoznak meg, vagy visszaváltási rendszert alakítanak ki.

Az unió előírta, hogy az italpalackoknak legalább milyen arányban kell újrafeldolgozott műanyagot tartalmazniuk, de ehhez a műanyaghulladékokat úgy kell elkülönítetten gyűjteni, hogy azok élelmiszeripari felhasználásra alkalmasak legyenek.

HOZZÁSZÓLÁSOK