Nem támogatta a kormány az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által beterjesztett környezetvédelmi termékdíjról szóló törvénymódosítás tervezetét, amely 2019. január 1-től visszaszorította volna a nejlonzacskók és más környezetet szennyező kellékek használatát. "Nem nyerte el a kormány tetszését" - mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint amíg nem kötelező, addig a kormány nem emeli a díjakat.

Az ITM javaslata a műanyag zacskók esetében a jelenlegi tömegalapú termékdíjtételek helyett egy differenciált mértékű, darab alapú díjtétel alkalmazását vezette volna be. Emelkedett volna a nagyon könnyű műanyag zacskók és a könnyű műanyag zacskók díjtétele: előbbi után 5 forintot kellett volna fizetni darabonként, utóbbiért már 20 forintot. Ezek a gyakorlatban jellemzően a boltokban található letéphető zacskók és a csíkos szatyrok. Míg a bevásárló műanyag zacskó termékdíja 38 forint lett volna.

QP | Quality Placement

Az áruházi reklámújság környezetvédelmi termékdíja jelenleg 85 forint kilónként. Az ITM tervei szerint 304 forintra emelkedett volna. Emiatt pedig nagy változások lehettek volna majd a boltokban a blokkk.com korábbi cikke szerint. A kormány döntése szerint most ez is lekerült a napirendről, tehát maradnak az áruházi reklámújságok.

Varga Mihály pénzügyminiszter után Gulyás Gergely is úgy fogalmazott az utolsó pillanatban megkötött lakástakarék pénztári szerződésekről, hogy jogellenes, ha valaki a törvény hatályba lépését követően kötött állami támogatásos ltp-s szerződéseket. "Van ilyen gyanú" - fogalmazott a miniszter, aki szerint ezeket az ügyeket a jegybanknak kell kivizsgálni.