A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Csak részben sikerült Romániának teljesítenie a nemzetközi hitelezőkkel kötött szerződésben vállalt kötelezettségeit, noha a makromutatók célértéken belül alakultak, jelentős elmaradások tapasztalhatók az adósságállomány csökkentése, az állami vállalatok privatizációja és átszervezése, valamint az egészségügyi reform terén − ismerte be Bukarest.

A Victor Ponta vezette kabinet ennek ellenére merész tervekkel ült tárgyalóasztalhoz az IMF és az EU kedden Bukarestbe érkezett közös delegációjával, pedig már az idei költségvetés sarokszámai körül is heves viták várhatók, de az engedményeket − a tervezett béremelést és az adócsökkentéseket − sem lesz könnyű kicsikarni a washingtoni szakemberektől. Ponta ígérete szerint idén 700 lejről (egy euró 4,4 lej) 800 lejre nő a minimálbér, csökken az áfa felső kulcsa, és differenciáltan mérséklődne a 16 százalékos egykulcsos jövedelemadó is.

Bukarest az elmaradások miatt nincs a legjobb alkupozícióban, ráadásul a 2011-ben megkötött 5,2 milliárd euró értékű elővigyázatossági hitelszerződés év eleji kifutását követően egy új IMF-kölcsönt szeretne 2 milliárd euró értékben. Addig azonban nem kezdődnek meg a tárgyalások egy újabb hitelszerződésről, amíg Bukarest nem tesz eleget a jelenlegi megállapodás feltételeinek − fogalmazott korábban Erik de Vrijer, a Valutaalap delegációjának vezetője.

Ponta azonban nem játszotta még ki az összes kártyáját, nem véletlen, hogy a büdzsé múlt heti ismertetésekor csak a kiadási oldalról beszélt, bevételnövelő intézkedésekről egy szót sem ejtett. A kormány 1,8 százalékos idei gazdasági növekedésre alapoz, miközben az elemzői konszenzus legfeljebb 0,5−1 százalékos bővülést valószínűsít. A büdzsé 49 milliárdra rúgó, 3,7 százalékkal megnövekedett kiadásait és a 3 milliárd eurós deficit finanszírozását újabb adók bevezetésével tervezi megoldani a kormány, sajtóhírek szerint készül már bányajáradékok emeléséről és a szolgáltatói szektort sújtó átalányadó bevezetéséről szóló törvénytervezet, valamint a luxusingatlanok különadója is.