Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csütörtökre 16 újabb beteg hunyt el, ez nagyon kedvezőtlen adat, ezért nagyon ébernek és szabálykövetőnek kell maradnunk. Nincs ma olyan ember, akinek ne lenne dolga azzal, hogy a másikra is vigyázzon - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs mai tájékoztatóján a már reggel publikált adatok megismétlése után.

A tisztifőorvos ezután részletezte, mit tegyen az, aki betegnek érzi magát. Elsősorban ne ijedjen meg, mérje meg a hőmérsékletét és  telefonon értesítse a háziorvost, mondja el a tüneteit.

Ha a háziorvos indokoltnak tartja, megrendeli  tesztet. A vizsgálat előtt 3 órával nem szabad enni, inni.

Csütörtöki adatok

848 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 27 309 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 16 beteg, így az elhunytak száma 781 főre emelkedett, 6118-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 20 410. Az aktív fertőzöttek 37 százaléka, az elhunytak 53 százaléka, a gyógyultak 37 százaléka budapesti. 757 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen.

Ne essen pánikba az sem, akinek pozitív lesz a tesztje és megkapja a hatóságtól a házi karantén elrendelő határozatot, amiben szerepel a karantén kezdő és végpontja is, Ha enyhe tünetei voltak és már 3 napja ezek elmúltak, akkor a tünetek megjelenését követő 10. napon válik szabaddá, ezután nem kell felszabadító laborteszet végezni. A WHO protokoll is ezt írja elő. Értesíti a területileg illetékes hatóságot, hogy lejárt a karanténja, a háziorvostól pedig megkapja a táppénzes papírt - sorolta Müller Cecília.

A tünetes krónikus betegeknek ismételten értesíteni kell a háziorvost, az ő állapotuk ugyanis gyorsan romolhat és igényelhet kórházi kezelést - figyelmeztetett.

Kérdésekre válaszolva Müller Cecília elmondta még:

  • Az iskolai hőmérőzésnél a felnőtteknél is 37,8 fok a határ.
  • Jelenleg 25 idősotthonban van jelen a vírus, ebből 2 már az első hullámban is érintett volt. Jellemzően 1-5 közötti a pozitív személyek száma, csak 4 intézményben van 20-nál több fertőzött.