Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az aktív fertőzöttek állapota rendkívül széles skálán mozog, vannak tünetmentesek, enyhe tünetesek, súlyos és középsúlyos állapotúak is - kezdte a hétfői tájékoztatóját az reggel nyilvánosságra hozott adatok megismétlése után Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az 55-78 év közötti elhunytakra azok a népbetegségek jellemzőek, amelyek az egész országra is, krónikus szív- és érrendszeri, daganatos betegségek, valamint a tüdő- és légzésproblémák és anyagcsere-betegségek.

Több elhunytnál többféle betegség is beazonosítható, ami nyilvánvalóan fokozza a Covid-19 lefolyásának a súlyosságát - mondta a tisztifőorvos. Ezért rendkívül fontos a krónikus betegségek karbantartása, a háziorvossal való gyakoribb konzultáció.

Hétfői statisztika

Hétfő reggelre 1173 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 38 837 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.Elhunyt 14 krónikus beteg, így az elhunytak száma 968 főre emelkedett, 11 037-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 26 832 fő. Az aktív fertőzöttek 33 százaléka, az elhunytak 46 százaléka, a gyógyultak 32 százaléka budapesti.  1418 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 154-en vannak lélegeztetőgépen.

Világszerte, így Európában is a második hullám alatt jelentősen nő a pozitív esetek és a kórházban kezeltek száma. A 100 ezer lakosra jutó pozitív esetszám Csehországban 432, Belgiumban 364, Hollandiában 344, Spanyolországban 308, Franciaországban 285, Nagy-Britanniában 242, Magyarországon jelenleg 128  - sorolta az adatokat Müller Cecília.

Rendkívül fontosak azok a higiénés szabályok, amiket be kell tartani, sok van már mögöttünk, de legalább ennyi áll előttünk is - fogalmazott. A szabályok betartásával tudjuk laposítani a járványgörbét és az egészségügyi ellátórendszert kímélni a jelentős többletterheléstől, mellette megelőzni a saját a környezetünk megfertőződését - hangsúlyozta.

Müller Cecília ezután a helyes maszkhasználatról beszélt, kiemelve, hogy az orrot is takarni kell, hiszen az orrnyíláson át is távozhat az aeroszol cseppekben vírus. Megerősítette a tünetmentes hordozást, illetve, hogy a tünetek megjelenése előtt 48 órával már átadható a fertőzés.  Egyre több tanulmány jelenlik meg a vírus felületeken való túléléséről, ezért a rendszeres kézmosás és kézfertőtlenítés terén sem lankadhat a figyelem, akárcsak a távolságtartást illetően - hangsúlyozta

Elmondta még, hogy a mintavétel gyorsasága javulhat, miután OMSZ elektronikus mintavételkérelmi űrlapot fejlesztett.

Kérdésekre adott válaszokból kiderült még:

Rendelkezésre áll a remdesivir nevű gyógyszer a betegek gyógyítására, a Richter gyártja.

45 idősotthonba jutott be a vírus, az ezekben lakó összesen 5601 fő közül 542 főnél igazolták a pozitivitást. Állapotuk stabil, sokan otthon maradhattak. 130 -an vannak kórházban,  a 2. hullámban 35-en hunytak el az igazoltan pozitívak közül.