Müller Cecília: a fenyegetettség nem múlt el

Magyarországon kedvezőek a járványügyi adatok, de a fenyegetettség nem múlt el, mert sorra fedezik fel a koronavírus-mutánsokat világszerte - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos keddi sajtótájékoztatóján. Arra törekednek, hogy minél több oltóanyagot beszerezzenek, mert csak így tudnak a járványhelyzeten nagy mértékben javítani - mondta Müller.
Domokos Erika, 2021. január 26. kedd, 11:58
Fotó: hirado.hu - A kép nem ma készült.

Százmillió felett a koronavírus-fertőzöttek száma világszerte, és 2,1 millió a halott. Magyarországon kedvezőek a járványügyi adatok, de a fenyegetettség nem múlt el, mert sorra fedezik fel a mutánsokat világszerte, és ezek jelenléte bizonytalanná teszi a járványhelyzet értékelését - mondta Müller Cecília.

A Nemzeti Népegészségügyi Központban folyamatosan figyelemmel kísérik a mutánsokat, mindegyik mintának, amit levesznek, a genetikai vizsgálatát is elvégzik.

A szennyvíz-vizsgálatok is kedvező képet mutatnak hazánkban, ezek csökkenő vagy stagnáló tendenciát mutatnak, azaz a lakosság kevésbé üríti a koronavírus örökítőanyagát, mint korábban - közölte Müller Cecília.

Kedd reggelre egy nap alatt 459 fővel emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, és elhunyt 89 beteg. Most 50 éves volt a legfiatalabb és 89 a legidősebb elhunyt beteg. Jelenleg 3815 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 263-an vannak lélegeztetőgépen.

Mind a 25 oltóponton serényen folyik az oltás, a kórházakban is nyíltak oltópontok és az idősotthonokban is folyik az oltás - mondta a tisztifőorvos. Az idősek közül kerülnek ki főként az elhunytak, ezért őket szeretnék az első körben megvédeni.

Eddig összesen 165 ezer ember oltására elegendő vakcina érkezett Magyarországra (Pfizer és a Moderna vakcinák). Vasárnap várnak újabb Moderna-szállítmányt, 9000 fő beoltására.

Az eheti vakcinaszállítmányokkal az egészségügyi dolgozók és idősotthonok oltása folytatódik. Eddig 149 676 fő kapott oltást. Az egészségügyisek oltása e héten befejeződhet.

Arra törekednek, hogy minél több oltóanyagot beszerezzenek, mert csak így tudnak a járványhelyzeten nagy mértékben javítani. Mindenki arra törekszik, hogy a nyitást megkezdhessük - közölte az országos tisztifőorvos.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tretyakov, 2021.01.26 13:19

" A mutánsok köztünk vannak"-mondta Mulder ügynök. / lehet, hogy nem ezt mondta, de akkor is így van/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html