A 275 ezer kínai vakcinával elindultak a teherautók a kormányhivatalokhoz, ahonnan a háziorvosok megkapják a regisztrált legidősebbek ( praxisonként átlagosan 55 fő) beoltásához oltóanyagot. A most érkezett Pfizer-vakcinák 52 ezer beoltásra elegendőek, ezeket a kórházi oltópontokon - amelyek számát 25-ről 66-ra növelték - használják fel, ahova a háziorvosok praxisonként 10-10 személyt küldhetnek a regisztrált legidősebbek közül. A 18-59 év közötti, regisztrált krónikus betegek oltása pedig a háziorvosi rendelőkben zajlik továbbra is az AstraZeneca vakcinájával, amiből több mint 4 ezer praxis kapott 10-10 fő beoltására elegendő mennyiséget - sorolta a heti oltási tervet az államtitkár.

A héten több mint 25 ezer 2. oltás is esedékes, így összesen több mint 800 ezerre nőhet a következő egy hétben a beoltottak száma, az ország egyre erősebb védettséggel néz a 3. hullám elé - fogalmazott György István.

Megjegyezte, hogy a háziorvosok adminisztrációs segítséget fognak kapna az önkormányzatoktól az oltásra behíváshoz.

Müller Cecília országos tisztifőorvos nemzetközi adatokkal kezdett, majd kifejtette: Magyarországon nem csengett le a 2. hullám, így a 3. hullám magasabb szintről indul. Hogy milyen magasra szökik, milyen lesz a dinamikája és hogyan terheli meg a magyar embereket, jelentős mértékben múlik rajtunk is - hangsúlyozta.

Keddi statisztika

1628 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 407 274 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 450 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 310 848 fő, az aktív fertőzöttek száma 81 976 fő. 4582 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 396-an vannak lélegeztetőgépen

Aggasztónak nevezte, hogy a halottak száma csak kevésszer ment 100 alá, a kórházi betegek számának növekedéséből pedig látszik, hogy a 3. hullámban súlyosabban zajlik a betegség. Jó hír viszont, hogy érkeznek a vakcinaszállítmányok - tette hozzá.

Ma kétféle vakcina is érkezett, Pifzerből 104130 adag, ami 52065 fő beoltására lesz elég és 100 ezer adag Szputnyik, amit az NNK-ban vizsgálni fognak.

A  kiszállított Sinopharm 18 év feletti korhatár nélkül adható mindenkinek, azok is kaphatnak belőle, akiket az előző körben behívtak, de végül nem jutott nekik oltóanyag. Bizakodunk, hogy az AstraZenecával is szívesen oltanak a háziorvosok  - fogalmazott Müller Cecília, aki szerint a háziorvosok nagy része most örül, hogy "a megelőzés tudományát is gyakorolhatja."

Nem szabad belefáradnunk a védekezésbe, a variánsok jobban fertőznek és súlyosabb megbetegedést okoznak - hangsúlyozta.

Fontosnak nevezte, hogy a vakcinákról csak hiteles forrásból tájékozódjunk, és akinek felajánlják az oltást, az ne hezitáljon. Nem érdemes kivárni, a fertőződés lehetősége egyre nagyobb.

Kérdésre válaszolva tisztázta még:

  • Minden vakcinaszállítmány minden gyártási tételét megvizsgálják.
  • Az idősotthonokban a védettség létrejöttével szeretnének nagyobb fokú szabadságot adni a látogatást illetően.
  • A gyógyultak is jelentkezzenek oltásra.
  • Előfordult, hogy oltott személy is elkapta a fertőzést, nincs 100 százalékos vakcina, vannak olyan személyek, akiknél nem jön létre a kellő védelem, őket a nyájimmunitás fogja megvédeni, ha leállítjuk a vírus keringését a populációban.
  • A vakcinák alkalmazási leirata határozza meg, hogy kinél kontraindikált az adott oltóanyag.
  • Magyarországon 3 féle mutációt azonosítottak, brit, cseh és ahhoz hasonló variánst.
  • Tudnak róla, hogy van olyan tanulmány ami szerint az AstraZeneca erősebb immunválaszt vált ki, ha a 2. adagot később adják be, foglalkoznak vele, hogy módosítják a javaslatot.