Müller Cecília azonnali intézkedésre utasította Karácsonyékat

Azonnali intézkedések végrehajtására kötelezte az országos tisztifőorvos a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzatot a Pesti úti idősotthonban történt tömeges megbetegedések miatt - írja az Infostart.hu.
K. Kiss Gergely, 2020. április 10. péntek, 18:17
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az otthonban a péntek reggeli adatok szerint 151 fertőzöttet igazoltak, 7 gondozott meghalt. Müller Cecília csütörtökön látogatott el Budapest legnagyobb idősotthonába, majd kötelező határozatban rendelt el újabb intézkedéseket - idézi a portál a koronavirus.gov.hu péntek délutáni bejegyzését. Az országos tisztifőorvos három azonnali intézkedést rendelt el.

Az intézményt fenntartó fővárosi önkormányzatnak kötelező az idősotthonban biztosítania a folyamatos orvosi ellátást. Erre azért van szükség, mert az intézményből érkezett információk szerint komoly gond van az intézmény orvosi ellátásával. A szerződött orvosok egy ideje nem látták el a betegeket, sőt be sem mentek az intézménybe, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy későn észlelték a fertőzéseket és tömegessé vált.

Karácsony már egy hete figyelmeztet
Sajnos meg kell birkózni azzal, hogy a fővárosi idősotthonokba és a hajléktalan-ellátásba is küldtek vissza a kórházak tesztelés nélkül embereket - írja Karácsony Gergely Facebook-oldalán, aki posztja szerint a tarthatatlan helyzetről több felhívást küldött az egészségügyért is felelős miniszternek és a tisztifőorvosnak több mint egy héttel ezelőtt, de leveleire nem kapott választ.

A második azonnali intézkedés, amelyet végre kell hajtania a fenntartónak, hogy azonnali és folyamatos oktatást kell szerveznie a gondozóknak és ápolóknak, hogy a további fertőzéseket megelőzzék. A harmadik rendelkezés pedig az, hogy az előírt fertőtlenítőszereket kell alkalmazni, valamint az előírásoknak megfelelően kell tárolni és felhasználni az intézményben. Az országos tisztifőorvos ugyanis a helyszíni szemlén szabálytalanságokat tapasztalt, és lejárt, illetve nem megfelelő takarítószereket is talált az intézményben - hangsúlyozták. Szerintük az idősotthon lakói között még több fertőzött és beteg várható, mert jelenleg is zajlanak még laborvizsgálatok.

Csütörtökön a mentők 126 idős gondozottat kórházba vittek, és ha más fertőzötteket is találnak, őket is elviszik.
Felidézték, a fővárosi önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősotthonból a múlt héten érkezett jelzés a kormányhivatalhoz a megbetegedésekről és arról, hogy nincs megfelelő felszerelés, védőeszköz, a szerződött háziorvosok pedig nem látják el az intézményt.

A fővárosi kormányhivatal népegészségügyi osztálya április 2-ától karantént rendelt el az egész intézményre, határozatban kötelezte az orvosát feladatainak ellátására, és a mentőszolgálaton keresztül megkezdte a mintavételeket a bentlakó idősektől és gondozóiktól.

A Fővárosi Védelmi Bizottság a fenntartó mulasztása miatti hiányosságok orvoslására azonnal 200 FFP2-es maszkot, 25-25 liter kéz-, és felületfertőtlenítőt juttatott el az intézménynek. Az operatív törzs pedig ezen a héten jelentette be, hogy további védőeszközöket nyújt segítségképpen az idősotthonoknak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2020.04.11 10:24

@zappara: csak ne kerülne nekünk legalább ez qva sokba (előirányzat 150 milliárd, de lesz az több is -propagandára)
mert nekünk ez eddig a legdrágább kormány a rendszerváltás óta
emlékszem, amikor a 2000-es évek vmelyikében 2 milliárdot szánt a kormány erre...mekkora "forradalom" kerekedett a fidesznél..hol vagyunk már a 2 milliárdtól..pedig ez hány milliárd%-os emelkedés?? vagy egyáltalán hogyan kell ezt kérdezni??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2020.04.11 10:15

@szevasz_tavasz: ja, kávézgatás után magától döntette el Mo. mit tegye,,
Mo1 és Mo2 kávégat "56_ban" (copyright by szevasz_tavasz,)
Mo1: -Te, mit csináljunk ma? Vmi jó ütlet?
Mo2:-Hm...ötletem nem sok...jaja..mi lenne, ha az "szovjetek csicskásai" (copyright by szevasz_tavasz,)lennénk..
Mo1:-Mekkora ötlet, hurrá..!
sz'al szerinted valahogy így történt..ahha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2020.04.11 10:05

@zappara: és most, ahelyett, hogy pofaalapállásban dolgozna, még kenegeti is saját szarát
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2020.04.11 10:03

@szevasz_tavasz:
na végre valaki egyetért velem igen, a fidesz, és ez a kormány(ami szintén maga a párt, nem valóságos kormány) legjobban a bolsevikokra hajaz...bizonyos technikákban biztos már régen rájöttem én is..(és ehhez jönnek a mussolini féle korpovista fasizmus darabja is és azért tanult egy kis hitleri populizmus)...és abban is, hogy sosem vállalnak felelősséget ..semmiért...sem kétharmaddal, sem 100%-kal, hiszen a járványkezelésre 100%-os hatalmat akartak, azaz teljhatalmat...nem is, mert amúgy is az van kétharmaddal...totális hatalmat..így aztán senkire nem mutogathatnak....ja, hogy cilikéék megfeledkeztek aszokról az intézményekről, ahol zsúfolásig öregek vannak >jelzem vannak ilyen gyermekintézmények is, onnan is hiába kérnek segíteséget hetek óta (nem csak Bpesten, hanem vidéken is)...bagatell..az, hogy a Karácsony, mint főpolgármester többszöri levélben küldött kérésére, sőt könyörgésére nem tesztelték az amúgy kórházban kezelt, majd visszaszállított időseket? sőt, fölényesen leintették("szakmailag" nem indokolt), hogy ezt ők jobban tuudják, hogy nem kell tszterlni visszahozatal előtt...ezért kezdték el karcsonyék maguk tesztelést, aztán (nem) meglepő eredményre jutottak...igaz, nem "szakmailag"...így végre az állam is odafordította a fejét végre..(mert már nem tehettek mást)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2020.04.11 10:00

@europeer: " Krixi, te mi voltàl a zelmúlt 40 évben?
Besúgó, pártkönyvvel? :-))"

Azt nem tudni, hogy a masszív fideszes mivel töltötte a létező szocializmus éveit.
Azt viszont tisztán látni, hogy szellemi társai 90 - ben születtek, igaz mindjárt 40, vagy 60 évesnek:))
A szocializmushoz mindenkinek köze volt, aki akkor élt.
Párttitkárnak, besúgónak nem kellett lenni, csak viselni kellett a "megtiszteltetés" hiányából adódó következményeket...

Mára egyértelművé vált, hogy a fideszes komcsi az jó komcsi, csak az ellenoldalé büdös.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html