Egy nap alatt 73-mal 817-re nőtt a magyarországi koronavírus-fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 9 idős, krónikus beteg, ezzel 47 főre emelkedett az elhunytak száma, a gyógyultaké 71 főre nőtt.

Továbbra is azok a betegek vannak kitéve a betegség súlyos formájának, akik krónikus megbetegedésben szenvednek - mondta Müller Cecília.  Az utóbbi 24 órában 61-92 éves betegek haltak meg, jellemzően szív- és érrendszeri, daganatos, autoimmun és krónikus veseelégtelenség, valamint anyagcsere-betegségben szenvedtek. Az elhunytak közötti idősotthoni ápoltak is vannak.

A fertőzöttek számának a növekedésével egyre nagyobb veszélyben van mindenki, egyre nagyobb az esélye, hogy megbetegszik, fertőzött lesz, és azt átadja - mondta a tisztifőorvos.

Jelentősen emelkedik a mintavételek és laborvizsgálatok száma, már 23 746 akkreditált mintavételt történt.

A szakember két alapvető dologra hívta fel a figyelmet, az egyik Budapest helyzete. A betegség nagy tömege egyértelműen a fővárosra koncentrálódik, a fertőzöttek 40 százaléka budapesti lakos, Pest megyével együtt a fertőzöttek több mint 60 százaléka él ebben a térségben, de a vírus természetesen mindenütt jelen van. Ha ez a tendencia folytatódik, Budapest góccá válhat, és a járvány súlyos következményeivel kell szembenézni - fogalmazott a tisztifőorvos.

Emellett az idősotthonokra, a fertőzés ottani terjedésének veszélyeire is felhívta a figyelmet. A fenntartók felelőssége, hogy a népegészségügyi hatóság intézkedéseit szigorúan, az utolsó pontig tartsák be. Miután a korábban elrendelt látogatási, kijárási és felvételi tilalom dacára nem sikerült megakadályozni, hogy a fertőződés bejusson az idősotthonokba, a tisztifőorvos további végrehajtási protokollt írt elő, szavai szerint az intézményfenntartók kaptak egy kottát, ami a fertőződés terjedésének megakadályozását szolgálja. Eszerint többek között mindenhol ki kell jelölni egy személyt vagy egy csoportot, aki/amely a fertőzés terjedésének megállításával foglalkozik, fontos, hogy a dolgozók közül aki teheti, autóval menjen a munkahelyére, ne tömegközlekedési eszközzel, és bármilyen tünetet azonnal jelenteni kell.

Újságírói kérdésekre adott válaszokból kiderült még:

  • A Kínából érkezett 400 ezer darab, favipiravir hatóanyagú gyógyszer a kínai tapasztalatok szerint lecsökkenti a fertőzöttség időtartamát, javítja a tüdő állapotát. Gyógyszer nélkül a betegeknél 11 napig mértek pozitivitást, gyógyszerrel 4 napig. Ezt a hatóanyagot már korábban, az Ebola-járvány idején is használták.
  • Még tart a járványügyi kivizsgálás a Pesti úti idősotthonban, a tesztelés a nagy létszám miatt az összes népegészségügyi erőt igénybe veszi. Eddig 53 ápoltnál és 12 ápolónál igazolták a fertőzöttséget.
  • Ha szerelőt kell hívni egy olyan lakásba, ahol igazolt fertőzött él, akkor ne ő fogadja a mestert, hanem zárkózzon be egy másik helyiségbe, a hozzátartozó pedig viseljen maszkot.
  • Fodrászhoz időpontra érdemes menni, a szalonban pedig csak egy széken, egy fodrász dolgozzon egyszerre. Akinek tünete van, természetesen ne menjen.
  • Aki otthon gyógyul, pihenjen, ügyeljen az egészséges táplálkozásra és szedjen C-vitamint.
  • Minden korosztályt érinthet a fertőződés, az időseknél a lefolyása súlyosabb.
  • Számítani kell rá, hogy a kórházakban egyes osztályok járványügyi zárlat alá kerülnek.
  • A magántesztek eredményeit nem gyűjtik sehol.
  • A 14 ezer hatósági házi karantén negyedét Budapesten és Pest megyében jelölték ki.
  • A gyorstesztek többféle elven alapulnak, már van olyan is, amelyik a vírus örökítő anyagát mutatja ki, de csak nagyon korlátozott számban, de jellemzőbb, hogy a vírussal szembeni ellenanyagot jelzi. Egyik gyorsteszt sem minősített.
  • A magyarországi halálozási arány a környező országokhoz képest az alsó harmadban van. Nehéz az összehasonlítás, mert minden országban máshogy készül a statisztika.
  • Készül kutatási terv arra, hogy felmérjék a lakosság átfertőzöttségét.
  • Az új eljárásrendben is joga van a háziorvosnak gyanúsnak minősíteni egy esetet.
  • Ha lesz a járványnak második hulláma, bíznak benne, hogy az gyengébb lesz.

Lapunk kérdésére, hogy a mentők mióta végeznek otthoni gyorstesztet, ebből mennyi készült eddig, és mennyi volt pozitív, valamint, hogy mi ebben az esetben a protokoll, azt a választ kaptuk, hogy hetek óta végzik ezt a fajta tesztelést.

A járvány rendőrségi vetülete kapcsán kiderült, hogy egyre többen szegik meg a magatartási szabályokat ezért egyre több a feljelentés is.

A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus.

A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat. Különösen kérjük a budapestieket, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött - írja a koronavirus.gov.hu.