Kicsit másként alakulnak a járványügyi adatok, mint vártuk, megtorpant a második hullám lefelé tartása, mintegy 10 napja nem egyenletes a csökkenés, az adatok nem változnak kellő mértékben kedvezően - fogalmazott Müller Cecília. Mindenki azt vizsgálja, hogy ennek mi lehet az oka, egy olyan 3. hullám eleje, ami a 2. hullám lecsengése nélkül következett be, vagy a változó, mutáns törzsek okozzák. A brit mutánsról eddig azt tudni, hogy ugyan nem okoz súlyosabb megbetegedést, de ragályosabb, egyszerre akár 4 embert is meg tud fertőzni.

Azt látjuk, hogy egyfajta emelkedő fordulatot vesz ismét a járványgörbe, legalábbis a számítások szerint. Egyfelől stagnálást mutatnak az adatok, de ha hozzászámítjuk a mutáns törzset és azzal végezzük el a modellszámításokat, akkor elébe nézhetünk egy ismételten emelkedő tendenciának is - fejtegette Müller Cecília. Ezt a védőoltások nagyszámú és gyorsan, rövid idő alatti beadásával tudjuk megakadályozni - tette hozzá.

A friss járványügyi adatok ismertetésekor megjegyezte, az elhunytaknál súlyosan zajlott a megbetegedés az alapbetegségeik miatt.

Szerdai statisztika

1 279 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 380 013 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 98 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 347 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 285 022 fő, az aktív fertőzöttek száma 81 644 főre csökkent. 3747 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 296-an vannak lélegeztetőgépen.

Az aktív esetek száma ugyan mérséklődik, de a kórházi betegek és a lélegeztetett betegek száma óvatosságra int.

Eddig 292627 fő kapta meg a védőoltás első,  113570 fő a második adagját. A tegnap érkezett Pfizer-vakcinákat ma juttatják el a háziorvosi rendelőkbe.

Közben az AstraZeneca vakcinájával is elkezdik a védőoltásokat a háziorvosok, a 18-59 éves krónikus betegségben szenvedők célcsoportjában, iIletve a Szputynikkal is lehetőség nyílik praxisonként 5 fő beoltására a fővárosban az oltópontokon. A tisztifőorvos szerint öröm, hogy a várható időjárási nehézségek miatt ezt az első kört a fővárosban szervezték.

Csütörtökön érkezik 45600 adag AstraZeneca-vakcina, ami fele ennyi személy beoltására elegendő és még nem tudni pontosan, mikor, de a héten szállítanak 21600 adag Moderna-vakcinát is. Folyamatosan érkeznek a vakcinák, de nem kellő számban - tette hozzá Müller Cecília.

A járványgörbét igazolja, hogy országos átlagban ismételten nő a szennyvizekben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége. Főként Budapesti északi és déli szennyvíztisztító mintáiban, valamint Győrben, Miskolcon és Székesfehérváron mutatnak az adatok kifejezetten emelkedő tendenciát. Békéscsabán és Kecskeméten csökkenő, a többi városban jellemzően stagnáló, vagy enyhén emelkedő a trend.

A tisztifőorvos elmondta, hogy akik az oltás mindkét adagját megkapta, és a második oltás utáni egy hét is eltelt, nem kell karanténba mennie, ha egy új fertőzött kontaktjává válik.

Megerősítette, hogy a Szputnyik V vakcinát fejlesztését finanszírozó orosz befektetési alap benyújtotta az engedélyezési kérelmet az európia gyógyszerhatósághoz.

Kérdésre válaszolva tisztázta még:

  • A higiénés szabályok enyhítése rendkívüli felelősséggel jár, ezért mindenkit körültekintésre és maximális óvatosságra int.
  • Nincs influenzajárvány az országban.
  • Aki társasházi lakásában van karanténban, nem jelent veszélyt a ház többi lakójára, hiszen nem hagyhatja el a lakást.
  • A fiatalok és egészségesek oltása reményei szerint márciusban már lehetséges lesz.
  • Általánosságban az autoimmun és a daganatos betegeknek is javasolt az oltás, de a konkrét esetben erről mindig a kezelőorvos dönt.