Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az iskolák zavartalanul tudtak és remélhetőleg tudnak is működni, jelenleg 46 iskolában és 21 óvodában van rendkívüli szünet - mondta az operatív törzs napi tájékoztatóján Müller Cecília tisztifőorvos.

Az őszi szünet alatt fertőtlenítő nagytakarítást fognak végezni. Ahol volt egy vagy több megbetegedés, ott a honvédelem közreműködését is kérik, ezekben az intézményekben egy sokkal alaposabb fertőtlenítésre lehet számítani.

Ugyancsak oktatási területen Müller elmondta, a hidegebbre forduló időben a testnevelésórákat megtarthatják zárt térben is, kellően nagy a légtér egy tornateremben. Az öltözőkben kialakuló zsúfoltságot kell kerülni, illetve figyelni kell arra, hogy a különböző csoportok ne keveredjenek.

Müller az őszi szünetre is azt tanácsolta, hogy ha bármilyen tüneteket mutatnak a gyerekek, akkor különítsék el őket az idősebb családtagoktól amennyire csak lehetséges.

Továbbra is felfutóban a járvány

Az összes igazolt koronavírusos eset 48757. Számítani lehetett arra, hogy a pozitív esetek a járvány haladásával az elhunytak száma is emelkedni fog. A törzs előre jelezte már ezt az eshetőséget 4-5 héttel ezelőtt, mondta Müller.

Hozzátette, hogy a keddre közölt 989 újabb eset nem a teljes szám, mivel informatikai problémák miatt nem érkezett be az összes adat, amit várhatóan a szerdai értékhez fogják hozzáadni.

Megismételte: keddre elhunyt  38 krónikus beteg, így az elhunytak száma 1211 főre emelkedett,14637-en  pedig már meggyógyultak. A legfiatalabb elhunyt 40, a legidősebb 99 éves volt. Az aktív fertőzöttek száma 32 909 fő. Az aktív fertőzöttek 30  százaléka, az elhunytak 40 százaléka, a gyógyultak 30 százaléka budapesti.

Mára 1211 fő halála hozható kapcsolatba a koronavírussal.

Emelkedő tendenciát mutat a kórházban ápoltak száma is, szerencsére a gyógyultak számára is, de az egész világon emelkedő számadatokat lehet megfigyelni.

Eddig 909 egészségügyi dolgozót vezényeltek át. Intenzív aneszteziológusok, szakápolók, segédápolók voltak köztük, a nem súlyos esetek ellátására pedig belgyógyászokat, pulmonológusokat és ápolókat vezényeltek át.

Müller nem hallott olyanról, hogy valaki nem tett volna eleget az orvosok közül az átvezénylésének.

Sokasodnak a nehézségek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nagyon nehéz időszak jön, ezért fontos az intézkedéscsomag, amivel ellaposítható a járványgörbe, csakúgy mint tavasszal, akkor is az volt a cél, hogy ne legyen kezelhetetlen teher az ellátórendszeren.

Müller szerint kerülni kell a tömegrendezvényeket. Ez nem csak az október 23. ünnepségeket érinti, amelyek jelentős részét amúgy is lefújták, hanem egyéb összejöveteleket is mérsékelni kell. Ezeken a helyeken tud legjobban terjedni a vírus.

Kiszállították mindenhova az influenza elleni védőoltásokat. Első körben a krónikus megbetegedésben, szenvedők, illetve a 60 éven felüliek számára ajánlott.

Kiss Róbert rendőr alezredes szerint ismeretlen csalók fertőtlenítési feladatokat hirdetnek az interneten, fejléces iratokkal igyekeznek megtéveszteni a lakosságot. Magáningatlanok esetén ilyet csak szükség esetén rendelnek el, az érintetteket erről értesítik. Ha ismeretlenek a semmiből jönnek fertőtleníteni, szóljanak a járványügyi hatóságoknak - mondta Kiss.

Az elmúlt 24 órában 35 rendőrintézkedés volt, eddig 550 személy ellen intézkedtek, mert a buszon nem vagy nem jól hordták a maszkot.