A kormány döntése értelmében március 15-ig maradnak a védelmi intézkedések, a maszkviselési kötelezettség, a kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályok, az üzletekre, rendezvényekre meghatározott korlátozások - erősítette meg a délelőtti kormányinfón elhangzottakat az operatív törzs mai tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes.

A járványügyi adatok szerint erőteljes emelkedéssel zajlik a 3. hullám. A variánsok közül a jellemző brit mutáns exponenciálisan növeli a fertőzöttek számát. Nő a súlyosan megbetegedettek száma is - mondta Müller Cecília.

Csütörtöki statisztika

4385 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 414 514 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 120 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 672 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 315 781 fő, az aktív fertőzöttek száma 84 061 fő. 4836 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 411-en vannak lélegeztetőgépen.

Az emelkedő harmadik hullámot csak úgy tudjuk megtörni, mérsékelni vagy megfordítani, ha az egyéni és a csoportos védelmünket fokozzuk. A higiénés szabályok betartása mellett a legfontosabb  védőoltások felvétele. Az oltások beadása gőzerővel folyik - hangsúlyozta a tisztifőorvos.

A háziorvosokat a védelmi rendszer bástyáinak nevezte, s azt kérte, hogy akiket a háziorvosok megszólítanak, azok ne hezitáljanak,  vegyék fel az oltást.

Az oltópontokon is zajlik az immunizálás. Egy időben többféle vakcina jelen van, mindenkinek megoldható az oltása, aki kéri.

A tisztfőorvos kijelentette, az a cél, hogy felgyorsítsák a beadás ütemét és húsvét körülre mindazokat beoltsák, akik regisztráltak. Aki még nem regisztrált, tegye meg, kérte.

Elmondta, hogy az oltási munkacsoport folyamatosan vizsgálja a vakcinákkal kapcsolatos új tapasztalatokat, és beépíti azokat az oltási rendbe.