Müller Cecília: Mindenki nyugodjon meg, aki oltakozni kíván, az megteheti

A koronavírus elleni védekezés tervszerűen zajlik, az egészségügy felkészült, több lépcsőben áll rendelkezésére azoknak akik kórházi kezelésre szorulnak. A vezénylő elv, hogy mindenki odakerüljön, ahol minden feltétel adott. A tesztelésnek semmilyen kapacitáshatára nincs. Az influenzaoltás kiszállítása folyamatos, mindenki hozzájut, aki igényli - hangzott ez az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.
Szepesi Anita, 2020. október 28. szerda, 12:08
Fotó: hirado.hu

Cikkünk frissül...

A fertőződések számával nyilvánvalóan nő a kórházban ápoltak száma. A védekezés tervszerűen zajlik, az egészségügy felkészült, több lépcsőben áll rendelkezésére azoknak akik kórházi kezelésre szorulnak. A vezénylő elv, hogy azok a kórházak álljanak rendelkezésre, ahol minden feltétel adott a gyógyításhoz. Az első vonalbeli intézmények folyamatosan tájékoztatják a mentőszolgálatot, így a mentőknek lehetőségük van rá, hogy a lehető leggyorsabban elhelyezzék a rászoruló betegeket - mondta Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs szerda tájékoztatóján, a reggel publikált adatok elismétlését követően.

A második vonalbeli intézmények közül is néhányan beléptek már (egyetemi klinikák) és további kijelölések is történtek, Budapesten és vidéken is. Magyarországon nem következik be, amire világszerte látni példát, hogy az egészségügyi ellátórendszer a túlterhelés határára kerül - hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Szerdai statisztika
Szerdára 2291 fertőzöttet azonosítottak, ezzel 65 933 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 43 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1578 főre emelkedett, 17 098-an pedig már meggyógyultak.
Az aktív fertőzöttek száma 47 257 fő. Az aktív fertőzöttek 27 százaléka, az elhunytak 35 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti.
3166 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 275 beteggel többet, mint kedden, közülük szerdára 20-szal többen, 263-an vannak lélegeztetőgépen.

A tesztelési kapacitás folyamatosan nő, az Országos Vérellátó Szolgálat is belépett a laborvizsgálatokat végzők körébe. A tesztelésnek semmilyen kapacitási határ nincs ebben, akinek szüksége van rá, akár diagnosztikus, akár járványügyi céllal, mindenkinél elvégzik térítésmentesen a vizsgálatot járványügyi célból. A tisztifőorvos szerint szerepel a statisztikában az a 68 éves elhunyt férfi, aki  sajtóhírek szerint nem található az elhunytak között.

73 óvodában rendeltek rendkívüli szünetet megelőzésképpen és folyamatosan vizsgálják a szociális intézményeket. Az 1600 idősotthonból 96 intézmény, és az ápoltak 6 százaléka érintett.

Nagyon megnőtt az influenza elleni oltás iránti igény, a kiszállítás rendezetten zajlik, mindenkinek a  türelmét kérik. A háziorvosok naponta 10-15 influenzaoltás beadását vállalják, ha elfogy a készlet jelezni kell. További jelentős mennyiséget rendeltek belőle.
Mindenki nyugodjon meg, aki oltakozni szeretne, fog tudni oltakozni - fogalmazott Müller Cecília.
A 3 éven aluli gyerekek részére alkalmas vakcinát holnap, holnapután szállítják ki.

Senki nincs lekésve az oltásról, a hazai influenzajárvány január végén, február elején szokott érkezni, a védettség az oltás beadásától számított két hét múlva alakul ki.

Kérdésekre válaszolva a tisztifőorvos megerősítette, a Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézményének egyik telephelyén a 276 gondozottból 214-nél igazolták a fertőzést, közülük 11-en mutatnak tüneteket, őket kórházba vitték. A 135 ápolóból 55-en fertőződtek meg koronavírussal. Az érintett épületet a honvédség segítségével fertőtlenítik.

Elmondta azt is, vizsgálják a Magyar Orvosi Kamara javaslatait a járványügyi szigorítással kapcsolatban, illetve hogy miként lehet jobban kikényszeríteni a jelenlegi szabályok betartását.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2020.10.31 20:39

Most komolyan, miért kell ezt csinálni?
Mindenki tudja, aki oltatni szeretne, hogy ez nem igaz! Momentán nincs! Veszélyeztetett vagyok, de a VAXIGRIP-et nem kaptam meg, odaadják annak, aki kevésbé veszélyeztetett (gyerekeknek).
A háromkomponensű magyar vakcina a háziorvosnál elfogyott, szerencsére sok orvos ismerősöm van, szereztek.
Én még azt is megértem, ha azt mondják, hogy türelem, egy-két hét alatt mindenkihez eljut, csak először annak, aki fokozottan védelemre szorul.
DE NE hazudjanak a szemnembe!
Ha elfogy, akkor rendeljenek az orvosok?
A háziorvosunk 100-at rendelt, 40-et kapott. A csütörtökre ígértek neki újabb 50 adagot, de pénteken délelőtt még nem érkezett meg. Közben a háziorvos is újabb 200-at igényelt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszaii, 2020.10.31 16:01

Nincs influenza vakcina. Aki már felhivta a háziorvosát már tudja.
Hazudnak folyamatosan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2020.10.31 15:26

törpék országa, egyre nyugodtabbak vagyunk, focimeccs főtudós asszony szerint is immunitást jelent, vagy ebben az esetben a vajda mindenre kiterjedő szakértelmére hallgat, vagy arra, ha már telhányta az országot stadionnal, hozzon már egy kis pénzt, ezzel maszkírozza a világrazól őrültségét, mint néró
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Magenta, 2020.10.28 12:41

"Oltakozni"?????
Ezt a szót a magyar-kipcsák nemzethy tolmács fordította?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html