A legtöbb fertőzött a fővárosban van, az összes igazolt fertőzött 42 százaléka budapesti. Nnagy a kockázata annak, hogy a fővárosban berobban a járvány - jelentette ki Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Még szorosabb együttműködést, még sokkal fegyelmezettebb magatartást várunk el a budapestiektől, ne lazítsanak a rendelkezéseken - fogalmazott a szakember. Az eddigi intézkedések meghozták az eredményt.

Szavai szerint nincs olyan időablak, ahol korlátlanul lehet mászkálni, az idősek időablaka (délelőtt 9-12 óra között) is azért ilyen tág, hogy ne találkozzanak egymással sem. Ez a sáv nem arra való, hogy az emberek szociális életet éljenek, hanem hogy elvégezzék a halaszthatatlan teendőiket. Maradjanak otthon és kérjenek segítséget - mondta Müller.

A fiatalok csoportosulását is elkerülendőnek nevezte, mivel ők ugyanúgy átadói lehetnek a fertőzésnek.

Újra előkerült a maszkviselés kérdése. Aki beteg, ne menjen közösségbe, ne is hagyja el a lakását, vonatkozik ez azokra, aki magát fertőzőnek tartja. Hívja a háziorvost, és konzultálva az orvos döntést hoz. Ha valaki a maszk viselését választja védekezésnek, akkor a WHO toleráns ezzel kapcsolatban. Sok féle maszk van. Aki jól viseli a maszkot, nem nyúlkál hozzá, szája, orra takarva, annak nincs akadálya, hogy így tegyen - fogalmazott az országos tisztifőorvos.

A kijárási korlátozásokról a kormány dönt majd. Az operatív törzs pedig szerdán tesz javaslatot a kabinetnek a továbbiakról.

Immár nem csak a Dél-Pesti Centrumkórházban, hanem számos már kórházban is kezelnek már koronavírusos betegeket.

Az összes fertőzött több mint 10 százaléka egészségügyi dolgozó világszerte, és van ahol, ez az arány sokkal magasabb (Magyarországon 12 százalék környékén jár).