Napról napra romlanak a járványügyi adatok, a mai bejelentett intézkedések szükségszerűek, minden eszközzel le kell törnünk a nagyon dinamikusan emelkedő 3. járványhullámot - kezdte a mai tájékoztatót Müller Cecília.

Ugyan sok oltást adtak már be eddig, de ez a jelenlegi adatok csökkentésére nincs hatással, valamiféle védettség csak ezután 2-3 héttel várható. A 3. hullám február 18-i bejelentése óta 2533-cal nőtt a kórházi betegek száma és 307-tel a lélegeztetetteké. Ezek a számok önmagukban is elegek a szigorításhoz - hangsúlyozta a tisztifőorvos kiemelve, hogy mekkora a jelentősége, ha csökkentjük a kontaktusok számát.

A reprodukciós ráta (R) napról napra emelkedik, ma több mint 1,3. Ha ez a mutató nagyobb 1-nél nagyobb, akkor terjed a vírus, most exponenciális növekedésnek vagyunk tanúi.

Csütörtöki statisztika

6278 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdet óta összesen 446 178 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 152 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 476 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 328 136 fő, de az aktív fertőzöttek száma is 102 566 főre emelkedett. 6 554 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 639-en vannak lélegeztetőgépen.

Az aktív fertőzöttek száma néhány nap alatt 80 ezerről 100 ezer fölé emelkedett, óriásit nőtt az új fertőzöttek száma is.

Egyre gyarapodik a naponta elhunytak száma, mindezek miatt nem kerülhettük el az újabb korlátozások bejelentést - fogalmazott Müller Cecília.

Kijelentette, hogy rendkívül leterheltté vált az ellátórendszer, a brit mutáns a fiataloknál is súlyos, szövődményes megbetegedéseket okoz. A kapcsolatok gátlása és vakcináció jelenti a védekezést.

A ma érkezett AstraZeneca-vakcina szállítmány kisebb a vártnál, 127 200 adagra számítottak, ebből 105 600 érkezett, ezekkel jövő héttől oltanak, immár korhatár nélkül.

Begördült 280 ezer adag Szputnyik V vakcina  - 100 ezer 2. adag, 180 ezer 1. adag - átvizsgálás után ezekkel is megkezdődhet az oltás.

A már itt lévő 100 ezer adag Szputnyikot oltóanyagot felszabadították, jövő héttől oltanak vele. Megkezdődött a gördülő felülvizsgálati eljárás a Szputnyik vakcinával az Európai Gyógyszerhatóságnál,hogy a kérvényezést követően mielőbb megfelelő mennyiségű és minőségű adat álljon rendelkezésre az engedélyezéshez.

Müller Cecília kijelentette, Európában a 3. helyen állunk lakosságarányosan a beadott oltásokat illetően.

Felgyorsul az idősek oltása az idősek oltása, a kapacitásokat figyelembe véve a következő héten 395 ezer regisztrál idős kaphat oltást. Ez a 60 feletti csoport 1,5 millió embert jelent. Sinopharm és Moderna vakcinát kaphatnak a háziorvosoknál, Pfizert az oltópontokon.

Jelentős javulást, nagy előrelépést hoz az átoltottságban a hétvégi kampány, amelyben a 18-59 éves korosztályba tartozó krónikus betegeket hívják oltópontokra AstraZeneca vakcinával való oltásra.  A kampányban több mint 70 ezer embert immunizálnak az ebbe a csoportba tartozó 250 ezer regisztráltból, akik közül már 114 ezren megkapták az oltást.

Szombaton és vasárnap egész nap tart a kampány, amelyben 600 orvos és 1200 szakdolgozó vesz részt, katonák segítségét is igénybe veszik. Oltópontonként, óránkét 12 ember beoltására készülnek.

A járvány rendkívüli mértékben tombol, az esetszám nő, vigyázzunk egymásra - kérte Müller Cecília.