Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Világszerte tombol a járvány, Magyarországon is az elmúlt napokban folyamatosan emelkedő számoknak vagyunk tanúi. Nagyon nehéz hetek várnak ránk, számos országban az egészségügy a teljesítőképességének határaira érkezett, szinte nincsenek szabad ágyak. Soha komolyabban nem kellett venni a járvány, mint jelenleg - fogalmazott Müller Cecília.

Péntek óta jelentősen megemelkedtek a járványügyi adatok, a hétvégén 652 fővel nőtt a kórházi betegek, 86-tal a lélegeztetőgépen lévők száma  száma. Nagyon intenzív, exponenciális növekedést mutatnak az adatok, félő hogy ez az ellátórendszert nagyon megterheli. Rendkívül fontos, hogy a következő hetekben még nagyobb fegyelemmel tartsuk be az előírt higiénés szabályokat - hangsúlyozta.

Hétfői statisztika

4 326 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 432 925 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 84 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 058 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 322 956 fő, de az aktív fertőzöttek száma is 94 911 főre emelkedett. 5 679 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 537-en vannak lélegeztetőgépen

Az elmúlt héten intenzíven nőtt a védőoltások beadása is. Magyarországon jelenleg 5-féle vakcina áll rendelkezésre és folyamatosan próbáljuk biztosítani minden irányból a megfelelő, hatékony és biztonságos oltóanyagokat - mondta Müller Cecília.

Ma hajnalban 280 ezer Szputnyik V vakcina indult el Budapest felé, ebből 100 ezer adagot tesz ki a 2. oltás.

Pfizer-vakcinából 6,5 millió helyett már 10,870 millió adagot kötöttünk le.

Eddig 685 247 fő kapta meg az első adag védőoltást, 251 691 fő a 2. adagot is.

Aki a számára szimpatikusabb vakcinára vár, annak a védettsége heteket, vagy hosszabb időszakot is késlekedhet, ezért a tisztifőorvos szerint át kell gondolni, hogy valaki eltolja-e a saját védettségének a megszerzését.

Magyarországon az átoltottság lakosságarányosan az EU-n belül a 3. Málta és Dánia után. Míg az uniós átlag 4,9 százalék, a magyarországi átoltottság 6,94 százalék.

Március 1-tő módosul az oltási stratégia annak érdekében, hogy mindenki a lehető leggyorsabban megkapja az első adagot.

Ez azt jelenti, hogy a Pfizer-vakcina 2. adagját a 35. napon, az AstraZeneca második adagját a 12 héttel az első után fogják beadni.

Amerikában már engedélyezték a Janssen vakcináját, az európai engedély várhatón március közepére lesz meg. Ez is vektorvakcina, mint a Szputnyik és az AstraZeneca, de csak egy adagot kell belőle beadni.

Sajnos a következő hetekben nagyon nagy mértékű emelkedésre is számíthatunk. Országszerte emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Különösen Békéscsabán, Budapesten, Kecskeméten, Pécsen és Szekszárdon.

Ha így emelkednek a számok, egyéb járványügyi intézkedések bevezetésére is szükség lehet - hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Kérdésre válaszolva tisztázta még:

Mérlegelik a digitális oktatás bevezetését. Minden nap értékelik a járványügyi adatokat, nem zárható ki, hogy szükség lesz további intézkedések bevezetésére.

Az új oltási rend március 1-től érvényes. Aki már megkapta az első adag vakcinát, annak marad az eredeti időpont.