A betegek közül 829-en szorulnak kórházi ellátásra, 60 embert kell lélegeztetni. A szociális intézményekben is nő a betegek, az elhunytak száma, a fővárosi Pesti úti otthon lakói közül már 21-en vesztették életüket.

Országszerte 18 szociális otthonban 386 gondozott és 45 dolgozó vírustesztje lett pozitív. Az intézmények, köztük a Pesti úti ellenőrzése hétvégén is zajlik - mondta Müller.

Már 1834-re nőtt a fertőzöttek száma és az elmúlt 24 óra alatt újabb 16 haláleset történt. Az elhunytak egy kivételével idős emberek. Ugyanakkor a fertőzés áldozatává vált egy 42 éves, ám egyéb alapbetegséggel küzdő nő is.

Az ország idősotthonaiban gondozottak közül eddig 33-an hunytak el koronavírus-fertőzés nyomán. Az idősotthonok lakói körében, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak megfelelően többszöri megismételt laborvizsgálatot is végeznek. Ugyanakkor nem kizárólag a laborvizsgálatokra alapozzák az intézményekben a járványügyi döntéseket, mert azok csak egy pillanatnyi képet tükröznek. Vagyis nagyon fontosak az alapvető járványügyi intézkedések, leginkább az elkülönítés - magyarázta a pillanatnyi magyar protokoll mibenlétét az országos tisztifőorvos.

Budapest és Pest megye az ország legfertőzöttebb területei, ott regisztrálták a fertőzöttek több mint 60 százalékát. Továbbá Fejér megyében van még sok fertőzött.

Müller arra a kérdésre válaszolva, hogy a fertőzött gyerekekkel a kórházban maradhatnak-e a szülők, azt mondta: amennyiben az intézményben lehetőség van a gyermek és édesanyja izolációjára, akkor lehetséges.

Arról is szólt, hogy ha valaki fertőzötté válik, a járványügyi vizsgálat dönti el, hogy a családtagjai közül kit tesztelnek. A gyakorlat szerint a vele egy fedél alatt élőket igen, ám a tágabb családtagokat csak szoros kontakt esetén. (Ennek ellentmond például az az eset, amelyről a napokban az Index számolt be, egy 5 hónapos gyereknél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, de a vele egy házban élő szülőket nem tesztelték - a szerk.)

Müller szerint a kórházi ágyak felszabadítása azért szükséges, mert nem szeretne olyan képeket látni itthon, mint amilyenek Olaszországból érkeztek, vagyis hogy sokszor már csak a folyosókon tudták elhelyezni a betegeket. Az a céljuk, hogy minden körülmények között mindenki megkapja a megfelelő ellátást - mondta az MTI szerint Müller Cecília. (A tisztifőorvos válaszában arra nem tért ki, hogy a most a kórházakból hazaküldött nem koronavírusos betegek így megfelelő ellátást kapnak-e - a szerk.)