Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Álhír, hogy a korlátozó intézkedéseket nem hosszabbította meg Magyarország kormánya, december 11-ig érvényesek. A veszélyhelyzet időtartamát növelték csak meg február 8-ig

- közölte Kiss Róbert ezredes, a rendőrség képviselője az operatív törzsben.

A rendőrség 432 emberrel szemben intézkedett a maszkviselés szabályai miatt, 111 személlyel szemben figyelmeztetéssel éltek, 67 főt feljelentettek, a többieknek helyszíni bírságot kellett fizetniük. Mind közterületen, a plázákban, boltokban és egyéb korlátozott helyen nőtt az intézkedések számát. Az üzletek és vendéglátóhelyek esetében többször is fel kellett hívniuk a figyelmet a nyitvatartási idő betartására. Budapesten hat boltot zárattak be, többek között egy hamburgerezőre sújtottak le, ahol az alkalmazottak nem viseltek maszkot.

A kijárási tilalom betartását is folyamatosan ellenőrzi a rendőrség: 306 ember ténylegesen megszegte a korlátozást, 205 fő a kutyasétáltatás szabályait szegte meg és messzebb ment a lakóhelytől, mint 500 méter.

A járvány dinamikusan nő Európában

A szerda reggeli adatok szerint Magyarországon az elmúlt 24 órában 4 290 újabb embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 156 949 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 99 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3 380 főre emelkedett, 34 846-an pedig már meggyógyultak - ahogy azt Müller Cecília szokás szerint újra ismertette.

"Sajnos intenzív terjedésnek vagyunk még tanúi" - mondta a tisztifőorvos a magyar és az európai trendek alapján. "Egyre nő a kórházban ápoltak száma is, 581-en lélegeztetőgépen vannak. Ezeknek az emelkedő számoknak tudatosulniuk kell bennük, hogy betartsuk a higiéniás szabályokat" - jegyezte meg a szakember.

Majd arról beszélt, hogy az adatokból lehet látni, hogy "bármelyikünk lehet fertőző vagy fertőzött személy", és nincs egyetlen település sem, ahol ne tűnhetne fel a vírus. Szerinte a szabályok betartása ezért is fontos felelősség, mert így lehet laposítani a járványgörbét. Már a települések 88 százalékán találtak fertőzöttet.

hirado.hu

Az elmúlt két hétben Nyugat-Magyarországon (Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyékben) magas a fertőzöttség, de megugrott az új esetek száma Heves megyében is, míg Somogyban stagnált, de Fejér megyében csökkenés látszik.

Az életkorban nem igazán tűnnek ki nagy eltérések, a 40-49 közöttiek közül kerül ki a fertőzöttek negyede, a 14 év alattiak százalékos aránya 4 százalék körül van. A többi korcsoportnál nagyjából egyenletes az eloszlás. A nemeknél nagy különbségek nincsenek, 54-46 százalék a statisztikai megoszlás a férfiak és a nők között.

A későbbiekben Müller felhívta a figyelmet arra, hogy felelősen, orvosi utasításra szedje az antibiotikumokat más betegségek, de a koronavírus esetében is, mert a világon egyre nagyobb problémát jelent a készítmények túlhasználata miatt a rezisztens baktériumok kialakulása és gyors terjedése. Csak addig és csak úgy szabad a gyógyszereket szedni, ahogy az orvos elrendelte, a felesleget nem lehet a "ládafiában" tartani, hanem le kell adni a patikákban.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy hat szűrőbusszal folytat vizsgálatokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ, hogy csökkentse a tesztelés okozta terhet a mentőkön. A program nagy segítség a készenléti szolgálatnak és a háziorvosoknak is, sokkal gyorsabb lett a tesztek levétele, így a programot folytatják majd. "A gyanús személyek között, akiket a háziorvosok irányítottak a buszokhoz 30 százalékos pozitivitást találtak a buszokon, ezért tervezzük, hogy vidéken is bevetünk ilyeneket" - magyarázta Müller Cecília a várható kapacitásnövelésről.

Tisztázott kérdések:

  • az önfoglalkoztató vállalkozók igazolhatják maguknak a kijárási korlátozások alóli mentesülést,
  • nagyon fontos, hogy a PCR-tesztek elvégzése előtt mindenki figyeljen rá, hogy nem fogyaszt alkoholt, nem dohányzik, nem étkezik, ahogy azt a szakemberek kérik,
  • a kutyasétáltatás egyes személyekre vonatkozik, kizárólag egy ember mentesülhet a korlátozás alól.