Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ma nulla órától életbe lépett a kijárási korlátozás, a rendőrség ezt célirányosan is fogja ellenőrizni a többi korlátozás betartásával együtt - kezdte az operatív törzs mai tájékoztatóját Gál Kristóf az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Napok óta hasonló számú új fertőzöttről számolunk be, a fertőzéssel összefüggésben elhunytak zöme pedig továbbra is a kockázati csoportokból kerül ki, idős illetve krónikus betegségben szenved. Az elmúlt 24 órában elhunyt 84 beteg -  a legfiatalabb 49, a legidősebb 93 éves volt - között 6 százalék voltak azok részaránya, akik nem szenvedtek semmilyen beazonosítható alapbetegségben, önmagában a koronavírus-fertőzés volt a halál oka - mondta Müller Cecília.

Ez ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a kockázati csoportokon túl is előfordul, hogy valakinek gyorsan zajlik a betegsége, gyorsan kerül súlyos állapotba, illetve meghal - tette hozzá.

Az egészségügyi ellátórendszerre rendkívüli teher hárul a napokban és tartok tőle, hogy ez jövőben is így lesz, mert dinamikus, exponenciális növekedésnek vagyunk tanúi itthon és egész Európában. Több országban az egészségügy a teljesítőképességének a határára ért, ezt mi szeretnénk elkerülni, de  bizony telítődnek a kórházaink - fogalmazott a tisztifőorvos.

Csütörtöki statisztika

Csütörtök reggelre 24 óra alatt 3928 fővel emelkedve 94 916 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 84, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2147 főre emelkedett, 22 823-an pedig már meggyógyultak. Ezzel a halálozások napi száma a második legmagasabb érték, a szerdai 90 fő után, valamint kedden is 84 áldozat volt.Az aktív fertőzöttek száma 69 946 fő. Az aktív fertőzöttek 25, az elhunytak 30, a gyógyultak 27 százaléka budapesti. 5183 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 378-an vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília türelmet és odafigyelést kér mindenkitől, most a fiatalok kezében van az idősebb családtagok élete.

Aki kórházba kerül, annál a betegség középsúlyos, vagy súlyos lefolyású, az ápolási ideje valószínűleg több hetet vesz igénybe, ennek megfelelően készüljön a kórházi csomagjával. Az iratai mellett vigye magával az orvos számára releváns dokumentumokat, leleteket, zárójelentéseket, listát a szedett gyógyszereiről. A külön szedett gyógyszerekről tájékoztassa az ellátó orvost, és csak a hozzájárulásával szedje tovább. Legyen nála a legközelebbi hozzátartozó elérhetősége is.

Fontos vinni tisztálkodószereket, alkoholos kézfertőtlenítőt, egyszer használatos evőeszközt, telefon vagy tabletet, és ezeknek a fertőtlenítésére alkalmas szert - sorolta a tudnivalókat Müller Cecília.

A maszk az intézménybe érkezéskor kötelező, egyszer használatos sebészi maszkra lesz szükség, akinek nincs ilyen, az kap a kórházban. A tisztifőorvos azt kérte, működjünk együtt az egészségügyi szolgáltatókkal a minél gyorsabb gyógyulás érdekében.

Kérdésekre válaszolva elmondta: ha lesz biztonságos, jó minőségű vakcina, ahhoz önként és ingyen juthatnak hozzá a magyarok, meghatározott sorrendben. Első körben az egészségügyi ellátásban dolgozóknak lesz felajánlva a lehetőség.

A járvány kezdte óta megfertőződött közel 95 ezer ember 3,3 százaléka egészségügyi dolgozó, ami rendkívül kedvező, az uniós átlag ugyanis 5-15 százalék.