Müller Cecília kiadta a teendőket

A szeptember 21-től kötelező, a maszkviselés kiterjesztésére hozott rendelkezések között nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani, hiszen szankcióval is jár azok be nem tartása - nyilatkozta az országos tisztifőorvos.
Rácz Gergő, 2020. szeptember 18. péntek, 17:17
Fotó: hirado.hu

A szeptember 21-től kötelező, a maszkviselés kiterjesztésére hozott rendelkezések között nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani, hiszen szankcióval is jár azok be nem tartása - nyilatkozta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília úgy fogalmazott, az új rendelkezésekkel nem a mindennapi élet korlátozása a cél, de az eddigi szabályokat szigorúbban véve kell élni - írja az MTI.

Hétfőtől kötelező lesz a maszkviselés a bevásárlóközpontokban, a mozikban, színházakban, múzeumokban, könyvtárakban, a postai és egyéb ügyfélszolgálatokon is, továbbá a tömegközlekedési eszközökön túl azok megállóiban, váróhelyiségeiben is, valamint a sportlétesítményekben.

A rendelkezés értelmében az arc eltakarására a sál már nem lesz elegendő, szabályos maszkot kell viselni.

A szabályok be nem tartását szankcionálhatják, az üzemeltetők, működtetők maguk is felszólíthatják az illetőt a maszkviselésre, de rendőri segítséget is kérhetnek. Ezen kívül a kormányhivatalok népegészségügyi szakemberei is ellenőrizhetnek hétfőtől.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy szintén hétfőtől hatósági áras lesz a PCR-teszt, 19 500 forintnál többet egyetlen egészségügyi szolgáltató vagy laboratórium sem kérhet ezekért a tesztekért, függetlenül attól, hogy magán- vagy közellátást nyújt.

A tesztek túlnyomó többsége eddig is térítésmentes volt, és ez így is lesz a továbbiakban is, ha járványügyi érdekből - a kórház vagy a háziorvos rendelésére - végzik el a tesztelést. Ezt az árat azoknak kell megfizetnie, akik önszántukból tesztelnének, vagy a két hét kötelező házi karantént váltanák ki. Ezen áron felül egyéb költség nem számolható fel - tette hozzá.

A szórakozó- és vendéglátóhelyek hétfőtől csak 23 óráig lehetnek nyitva. Ott, ahol elvitelre készítenek ételt, a személyzet bent maradhat a megjelölt időpont után is, de vendéget nem fogadhatnak.

Az 500 fő feletti rendezvények továbbra sem tarthatók meg.

Az országos tisztifőorvos elmondta azt is, hogy október 1-jétől az óvodákban, iskolákban és a szakképző intézményekben bevezetik a kötelező testhőmérséklet-mérést. Az óvodás és alsós tagozatos gyerekkel szülő csak a mérési pontig mehet, de ide is csak szájmaszkban.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy a koronavírus-pozitív esetek növekedésével várhatóan emelkedni fog azon idősek száma is, akik kórházi ellátásra szorulnak. Ezzel kapcsolatban - cáfolva a sajtóban megjelent híreket - elmondta, a középsúlyos és súlyos koronavírus-fertőzöttek ellátására mind a személyi, mind a tárgyi feltétel adott, és az ellátás centralizálása a cél.
Előfordulhat, hogy egy-egy beteget nem a hozzá legközelebbi kórházba visznek majd, hanem a koronavírusos betegek ellátására kijelölt intézménybe, ahol a gyógyításhoz minden feltétel adott.

Az operatív törzs döntése értelmében - ha az igények szükségessé teszik - bevonják az ellátásba a kiskunhalasi mobilkórházat, de lesz egy "katonai kórház" a Szent László Kórház területén, és egy további Tatabányán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Elhetetlen, 2020.09.21 00:46

@krix10: Közelítünk, de nem értünk egyet. Soha nem mondtam, hogy a Fidesz tehet mindenről, és azt sem, hogy az ellenzék jobban csinálná. De attól a dumától, hogy Karigeri nem ment ki sehova terepre, bezzeg Orbán látogatja a kórházakat, ettől felfordul a gyomrom. Mit csinál Orbán a kórházakban? Feltartja a hullafáradt dolgozókat. Ő a hős.
És igen, tudom miért szereti a nép a szabad strandot. De az közterület, jogosan várja el bárki, hogy takarítsák, legyen ingyenes wc, (ez még Pesten is csak leányálom) stb, az adójából. Kié is a Balaton, vagy a Velencei tó? Kinek is van joga, hogy megakadályozza, hogy bárki csobbanjon egyet, csak úgy? Legyenek szállodák, homokos tengerpartot idéző stranddal, aki akarja, égesse ott a talpát, és fizessen az élvezetért, de hagyják meg a füves szabad strandokat is, és tartsák karban. Szerinted normális, hogy a közös vízbe csak akkor mehetsz be, ha egy magán vállalkozónak fizetsz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix10, 2020.09.20 22:40

@Elhetetlen:
Én sok mindent megértek, a te álláspontodat is, de tényleg minden Fidesz-függő lenne?
Aligha...
Én csak 1 példát hozok, tavaly teleszaladt a sajtó egy iskola wc-jével, hogy "Óbán" nem újíttatta fel...
Törött, feketére koszolódott csempék, csokibarna wc kagyló, a zigazgató meg "Óbánozik" ezerrel, hogy Óbán nem jött ide és nem újította fel a wc-t saját kezével...
Érdekes módon a többi iskolában nem voltak ilyen állapotok...
És senki sem tette fel a kérdést a zigazgatónak, hogy TE MIT CSINÁLTÁL a zelmúlt 2-3 évben?
Én kirúgattam volna őt úgy, hogy a Plútóig repült volna!
:D
De a zellenzék csak nyomta a Fidesz mantrát...
Amit írsz, annak a java része a helyi vezetők tisztességtelenségén múlik de mindenki előszeretettel csinál belőle pártügyet.
Amúgy meg tudod miért szereti/akarja a nép a szabadstrandot?
Nem akar fizetni de ugyanazt várja el mint a fizetős strandon (wc-t, takarítást, padokat...). A magyar híres arról, hogy fizetni nem akar de elvárásai vannak...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.09.20 18:51

@krix10: Ez jó, szerinted libsibolsi provokátor vagyok, egy másik hülye szerint kis mongolFidióta geci, már nem is tudom, melyikőtök tudja jobban. Ezt meg már megbeszéltük. Az, hogy te hordához tartozol, nem jelenti azt, hogy mindenki más is. Önálló gondolataim vannak, és mint magánembernek lehet az a véleményem, ami. És miért lennék megkeseredett? Sokkal rosszabbul is járhattam volna, ha pl. a fejem sérül meg, nem a lábam, és zaza maradok. Nem kellett leszázalékoltatni magamat, 8 éve 630 eft-s fizetéssel jöttem el nyugdíjba, ami akkor még jó fizetés volt. Másfél éve ugyan nem járok le az utcára (van egy emeletem a liftig), de van egy megfelelő lakásom, az északi oldalon a Gellért hegyre, János hegyre látok, déli oldalon a 36 nm-s teraszomra, ami tele van leanderrel, rózsával, még bezártság érzetem sincs. Hiányzik a tenger, de ez nem elég a megkeseredéshez.
Hogy csak a rosszat látom? Példa Gárdony. https://alfahir.hu/2020/08/20/gardony_szabadstrand_velencei_to_eladas_toth_istvan_otvos_pal. Te láthatod jónak, hogy egy cég építkezhet, én rossznak látom, hogy a helyiektől elvesznek valamit. Ugyanez a Balatonnál. A mellettem levő szabadstrand nincs veszélyben, sőt, 65 millából felújították, lehet örülni. De kivágták a mosdókat, zuhanyozókat takaró kis tujasort, (most nézheted a nyitott ajtókat), erre még volt pénz, a stég befejezésére nem. Ráadásul a félkész stéget megemelték (valami fontos ember alatta akarja tárolni a csónakját, ez neki jó), ami nekem sem jó, de annak a fél lábú 30-as nőnek sem, akit a mamája szokott besegíteni a vízbe. Eddig volt öt lépcső, most lesz tíz, nem mindegy. Ezt nem kéne látnom, csak tapsolni? 15 éve vagyok ott, soha nem láttam, hogy az éjszakai fürdőzők elloptak volna egy padot, vagy hintát, minden a helyén volt reggel. Most lelakatolják a bejáratot este kilenckor, és a Parti sétányon csak itt lehet bemenni a vízre. Lőttek a holdfényben fürdőzésnek, mikor tizen, huszan élveztük a nyugit, és a vizet. Jó, vagy rossz a lakat?
Tudom, ennek a kommentnek semmi értelme sincs, csak azt próbáltam elmondani, hogy az ember látásmódját nem csak pártpolitika irányíthatja, ahogy te állítod. (bedől a balos propagandának). Vagy megérted, vagy nem, nekem mindegy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.09.20 16:29

@MLB2019: **"Szerencsétlen vén kurva."
Any.dról vagy @Elhetetlenről beszélsz? Mindkettőre igaz a kijelentésed. :)))**.
Te már magadat sem tudod követni? Ez volt az első kommented, ami nekem is szólt. Mit is írtam előtte, és milyen stílusban, amire te csak válaszoltál ugyanabban a stílusban? Te jössz az óvodás szinttel, aki behúz egyet a másiknak, aztán azt hazudja, hogy a másik kezdte? Mert pont ezt csináltad. Szánalmas.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix10, 2020.09.20 14:23

@kanri_2:
Ja-ja, de 2 sorral lentebb az is ott van, hogy a buzikat is, úgyhogy neked se kell izgulnod!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html