Müller Cecília: Az elhunytak 5-7 százalékának nem volt alapbetegsége

Exponenciálisan nő a fertőzöttek száma Magyarországon és világban is, ami az egészségügyi ellátórendszerre jelentős terhet ró, ezért elérkezett az idő halasztható egészségügyi beavatkozásokat átütemezésére. Az erről szól rendelkezés valószínűleg ma megszületik - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. A napi halálesetek 5-7 százalékában nem mutattak ki alapbetegséget.
Szepesi Anita, 2020. november 6. péntek, 12:18
Fotó: hirado.hu

Világszerte, Európában különösen, így Magyarországon is romlanak a fertőzöttségi és halálozási mutatók. Továbbra is az idősek és a krónikus betegek viselik leginkább a szövődményes lefolyás vagy a végzetes kimenetel kockázatát  - az elhunytak átlagéletkora itthon 76,1 év - ugyanakkor a halálesetek 5-7 százalékában nem tudtak kimutatni a betegnél krónikus alapbetegséget, vagy társbetegséget - mondta Müller Cecília a pénteki tájékoztatón.

Megerősítette, aki valamilyen krónikus megbetegedésben szenved, feltétlenül tartsa karban és konzultáljon rendszeresen a kezelőorvosával, háziorvosával.

A romló számok hatalmas terhet rónak az egészségügyi ellátórendszerre, a cél az, hogy bírja a terhelést, és laposítsuk a járványgörbét. Ehhez az kell, hogy kevesebben fertőződjenek meg, amihez a kontaktusok számát csökkenteni kell, tartani a távolságot és maszkot hordani - hangsúlyozta Müller Cecília.

Nemzetközi viszonylatban az egymillió lakosra eső fertőzöttek számával Európában az alsó harmadban, a halottak számával a középmezőnyben állunk - tette hozzá.

Jön az újabb szállítmány influenzaoltásból

Az influenzaoltással kapcsolatban kijelentette, a jövő héten újabb, felnőtteknek beadható szállítmányt terítenek az országban. A beszerzés folyamatos, de számos nehézséggel küzdünk, már a megrendelt vakcinák szállítását némely ország lemondja, mert számos helyen export tilalmat vezettek be. Újabb megrendelést kapott a magyarországi oltóanyaggyár is. A kormányhivatalokhoz kiszállították a 3 éven aluliak oltására alkalmas vakcinát, amit itt igényelhetnek a háziorvosok. Arról is pontos leírás áll rendelkezésre, hogy milyen betegségek esetén javasolt felnőtteknek ez az oltóanyag.

Müller Cecília mindenkitől türelmet kért, mondván mindkét vakcina rendelkezésére állásáról szeretnénk folyamatosan gondoskodni.

Látják az "elszaladt számokat"

Látjuk az elszaladt számokat, ezért elérkezett az idő a tervezhető ellátások átütemezésére, amiről ma megszülethet a rendelkezés - fogalmazott a tisztifőorvos. Kórházi ágy ugyan van elég Magyarországon, de szakszemélyzetre is szükség van és a lehető legrosszabb forgatókönyvre is készülünk folyamatosan, ezért az ellátórendszert tovább kell bővítenünk a covidos betegek fogadására. Tavasszal a szakmai kollégiumok leírták a halasztható beavatkozások listáját, ami most is irányadó. Sürgős, egészségkárosodással járó állapotok, onkológiai betegségek kezelése nem halasztható - mondta a tisztifőorvos.

Kérdésre válaszolva kijelentette, a járvány során az egészségügyi dolgozók 3,3 százaléka kapta el a fertőzést (vagyis továbbra sem árulta el a tisztifőorvos, hogy jelenleg hány egészségügyi dolgozó van, a 3,3 százalék alatt a tavaszi periódust is érti - a szerk.).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

syriaalaeppo@gmail.com, 2020.11.07 06:15

Mivel a COVID-19 immunológiai betegség nem szükséges alapbetegség a halálos szövődményhez.
Alap!
Az emberi immunrendszer statusa percről-percre változik és nem mérhető.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2020.11.06 17:17

@megalodon: A Molnárkának halvány gőze sincs arról, hogy mi azaz alapbetegég: Down-kór, dislexia, bipoláris depresszió, végbél nyílás hiányával való születés, etc.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2020.11.06 16:51

Koor mi a "legrosszabb" forgatókönyva, ami egyébiránt a jelenlegi szinte semmi intézkedések alapján lemodellezett

Teljes halálozás Feb. 1 ig 27.985 fő (komoly intázkedések bevezetése esetén is 7423 fő
Napi halálozása csúcsa Január 11 498,6 Fő
Napi esetszám (új fertőzás ha tesztelik egyáltalán ) Dec 24 (igen Karácsonykor) 74.318 fő

Vagyis ez várható reálisan a jellenlegi kvázi nulla járványmegelöző intézkedések esetén
Ja és ne az osztrákokat nézegesse Orbán hanem a Cseheket akik elöttünk vannak 2 héttel kb.

Aki nem hiszi az nézegetheti is a görbéket az alábbi linken :

https://covid19.healthdata.org/hungary?view=infections-testing&tab=trend&test=infections
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html